X

Μανιάτης: «Επιστροφή χρημάτων σε οικισμούς με αιολικά πάρκα»

Για τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες, το πώς θα γλιτώσει κάποιος τα πρόστιμα των αυθαιρέτων και για τις επιστροφές χρημάτων σε οικισμούς με αιολικά πάρκα μίλησε ο υπ. Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Ant1news

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, μίλησε στο Πρωινό ΑΝΤ1 για τις συμβάσεις υδρογονανθράκων , που πρόκειται να υπογραφούν, για το πώς μπορεί κάποιος να μετατρέψει το πρόστιμο για το αυθαίρετο κτίσμα του σε πράσινη κατοικία και για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην επιστροφή των χρημάτων από τη ΔΕΗ στους οικισμούς που διαθέτουν αιολικά πάρκα.

Για πρώτη φορά θα υπογραφούν στη χώρα μας συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τις σχετικές επενδύσεις και περιέγραψε το πώς θα εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση τα έσοδα από αυτές.

«Το 70% από αυτές τις επενδύσεις θα διοχετευτεί στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «ένα μικρό μέρος των εσόδων αυτών θα διατεθεί για χορηγίες προς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στον κλάδο των υδρογονανθράκων».

Ο κ.Μανιάτης εξήγησε ότι φέτος δόθηκαν 120 τέτοιες υποτροφίες σε φοιτητές για τους οποίους θα ανοίξουν θέσεις εργασίας όταν θα γίνουν οι επενδύσεις πραγματικότητα.

Αναφερόμενος στα αυθαίρετα, είπε ότι «το 50% του προστίμου θα είναι εκμεταλλεύσιμο από τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι θα μπορούν να το διαθέσουν για να μετατρέψουν το οίκημά τους σε ‘πράσινο’». Διευκρίνισε ωστόσο ότι από αυτή τη ρύθμιση εξαιρούνται τα σπίτια που έχουν ενταχθεί στο σύστημα «Εξ-οικονομώ».

Σχετικά με τις φημολογούμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, είπε ότι «δεν έχει δεχθεί καμία εισήγηση στο γραφείο του», χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω το ζήτημα.

Για πρώτη φορά, κατά αποκλειστικότητα, ο κ.Μανιάτης, είπε ότι θα γίνει επιστροφή χρημάτων από την ΔΕΗ στα περίπου 100.000 σπίτια που βρίσκονται στους σχεδόν 272 οικισμούς της περιφέρειας.

«Μεσοσταθμικά θα επιστρέφονται από 100 ως 400 ευρώ στα σπίτια που ανήκουν σε οικισμούς που διαθέτουν αιολικά πάρκα» είπε σχετικά.

Τέλος, αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ και τα διατηρητέα, διευκρίνισε ότι υπάρχει πρόθεση, η οποία συζητείται με τον υπουργό Οικονομίας, για την εξαίρεσή τους από το φόρο όταν η ηλικία του σπιτιού είναι τουλάχιστον 100 ετών.