X

Παπακώστα: «Όταν υπάρχει ανάγκη να γίνει εξέταση, θα γίνεται»

Απάντηση στις αντιδράσεις για το «μαχαίρι» που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, έδωσε στο Πρωινό ΑΝΤ1 η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα.

Ant1news

Στο Πρωινό ΑΝΤ1 μίλησε η υφυπουργός Υγείας για το θέμα των ημερών: τις περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ.

«Το θέμα είναι να κάνουμε πρόληψη ώστε να προλάβουμε το δικαίωμα των ασθενών να προλάβουν τις ασθένειες και όχι για να προστατεύουμε τα αιτήματα των γιατρών και των νοσοκόμων», είπε η κ.Παπακώστα εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει για να αποφευχθούν οι υπερβολικές συνταγογραφήσεις από τους γιατρούς.

Ωστόσο, όπως είπε η υφυπουργός, στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο από τον γιατρό, οι διαγνωστικές εξετάσεις (όπως το τεστ ΠΑΠ ή για τον προστάτη και άλλες) θα δικαιολογούνται κανονικά. Η κ.Παπακώστα ανέφερε ως τέτοια παραδείγματα, περιστατικά με προδιάθεση σε κάποια ασθένεια, με κληρονομικότητα ή και για τις περιπτώσεις με βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν.

Στόχος του υπουργείου, είπε η ίδια, είναι να μη γίνεται άσκοπη συνταγογράφηση από τους γιατρούς, οι οποίοι θα λάβουν οδηγίες και θα έχουν κυρώσεις στις περιπτώσεις που δεν τις ακολουθήσουν.

«Στην περίπτωση που δούμε ότι στην εφαρμογή της αυτή, δε θα διστάσουμε να κάνουμε αλλαγές.

Σκοπός είναι να προφυλαχθούν οι ασθενείς από τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις και τις συνέπειές τους» τόνισε η υφυπουργός.

Η κ.Παπακώστα αναφέρθηκε και σε ένα νέο μέτρο που πρόκειται να εφαρμοστεί στα σχολεία. Περιέγραψε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα τοποθετηθούν στα σχολεία γιατροί, οι οποίοι θα εξετάζουν τους μαθητές.

Τέλος, ερωτώμενη για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία κατήγγειλε ότι σε επίσκεψή της στο νοσοκομείο της Λέρου, υπήρχαν όντως ελλείψεις σε γάζες, διαπίστωσε ωστόσο ότι «οι προμηθευτές δεν έδιναν υλικά φοβούμενοι ότι δε θα πάρουν τα χρήματά τους».