X

Σεξουαλική περιπέτεια χωρίς αύριο… με τους τζιχαντιστές

Ο πρώην επικεφαλής της CIA προειδοποιεί πως δεν αρκούν τα αεροπορικά πλήγματα σε βάρος των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ant1news

Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, στις οποίες επιδίδονται οι Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές Αυγούστου θυμίζουν μια «σεξουαλική περιπέτεια χωρίς αύριο» προειδοποίησε ο Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της CIA και της NSA.

«Η προσφυγή σε αεροπορικά πλήγματα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σεξουαλικής περιπέτειας χωρίς μέλλον: μοιάζει ικανοποιητική και δεν απαιτεί παρά μια ελάχιστη δέσμευση» είπε ο 69χρονος στρατηγός σε συνέντευξή του στο περιοδικό US News & World Report.

«Διατηρώ επιφυλάξεις απέναντι σε μια στρατηγική όπου χρησιμοποιούνται μόνο αεροπορικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο Χέιντεν προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί θεωρεί ότι η προσφυγή σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών, όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα.

Από τις 8 Αυγούστου οι ΗΠΑ έχουν πλήξει περισσότερους από 150 στόχους στο Ιράκ.

Ο Χέιντεν χαιρέτισε πάντως την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να πλήξει στόχους του Ισλαμικού Κράτους και στη Συρία. «Όσο νωρίτερα επεκτείνουμε τον αγώνα μας (κατά του ΙΚ) στη Συρία, τόσο το καλύτερο», κατέληξε ο απόστρατος στρατηγός.

Αισιόδοξος ο αμερικανός ΥΠΕΞ για τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να συγκροτήσει, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, έναν διεθνή συνασπισμό που θα τεθεί αντιμέτωπος με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

«Δεν έχω αμφιβολίες: θα είναι ένας μεγάλος συνασπισμός με αραβικές χώρες, με ευρωπαϊκές χώρες, με τις ΗΠΑ και με άλλες που θα συμβάλουν σε όλες τις πλευρές της στρατηγικής που παρουσίασε ο πρόεδρος Ομπάμα» είπε ο Κέρι από την Άγκυρα, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί για την εξεύρεση συμμάχων στον αγώνα κατά του ΙΚ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ διαφωνούν με τη συμμετοχή του Ιράν στη διεθνή σύνοδο που οργανώνει το Παρίσι για το Ιράκ την Δευτέρα, κυρίως λόγω «της εμπλοκής της Τεχεράνης» στην κρίση στη Συρία.

Αναφορικά με τη Γαλλία, υπενθύμισε ότι η χώρα αυτή έχει δημοσίως διακηρύξει ότι προτίθεται να αναλάβει στρατιωτική δράση στο Ιράκ, όμως υπογράμμισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διευκρινιστεί τι ρόλο θα παίξει η κάθε χώρα. «Είναι πρόωρο και, ειλικρινά, ανάρμοστο, να αρχίσουμε αυτή τη στιγμή να σχεδιάζουμε το τι θα κάνει η κάθε χώρα ξεχωριστά», είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους. «Την κατάλληλη στιγμή ο ρόλος της καθεμιάς θα  παρουσιαστεί λεπτομερώς», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κέρι στην Άγκυρα δεν έδωσε το παρών η τουρκική ηγεσία. Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ένας από τους βασικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να δεσμευτεί στη νέα στρατιωτική εκστρατεία της Ουάσινγκτον.