X

Ανάπτυξη και επενδύσεις βρέθηκαν στο «τραπέζι» του Ecofin

Τρόποι για την τόνωση της ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων συζητήθηκαν το Σάββατο στη συνεδρίαση του Ecofin.

Ant1news



Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις ήταν από τα βασικά θέματα της ατζέντας του σημερινού άτυπου Ecofin στο Μιλάνο. «Ο βασικός δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη είναι αυτός των επενδύσεων», επισήμανε ο Ιταλός υπουργός οικονομίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, μετά τη λήξη του Ecofin και τόνισε την ανάγκη επίσπευσης και υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τρόποι για την ώθηση της ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως ιδιωτικών, στην Ευρώπη, συζητήθηκαν από τους 28 υπουργούς οικονομίας της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να παρουσιάσουν, έως την επόμενη συνάντησή τους τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο, ένα κατάλογο επενδυτικών εργαλείων.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, αλλά και ο Ιταλός υπουργός οικονομικών έκαναν σαφές ότι είναι αναγκαίο να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 20% από το 2007.  Από πλευράς του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν, σημείωσε ότι η Επιτροπή ήδη εργάζεται προκειμένου να κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους και τα κατάλληλα εργαλεία που θα τονώσουν τις επενδύσεις.  

Ακόμη, ο Φινλανδός Επίτροπος επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν εθνικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση τους και να τα τηρήσουν. «Πρέπει να πάρεις το φάρμακο που συστήνει ο γιατρός για να δεις αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών-μελών της ΕΕ. Ο ίδιος αναγνώρισε, ωστόσο, ότι τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία γίνονται αισθητά μετά από μερικά χρόνια, αναφέροντας ως παραδείγματα τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας. 

«Κλειδί» για την ανάπτυξη χαρακτήρισε και ο Ιταλός προεδρεύων του Συμβουλίου την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να επισπευστούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Από την μεριά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να εισέλθει σε νέα περίοδο ύφεσης, επικαλούμενος τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η ΕΚΤ.  «H ευρωζώνη δεν κινδυνεύει να μπει σε νέα περίοδο ύφεσης», τόνισε και πρόσθεσε, πάντως, ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ακόμα πολύ ισχνή. Σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι χαμηλότερος του 1% του ΑΕΠ.