X

Αντίδραση Δένδια στις δηλώσεις Τσίπρα για τη Σεισάχθεια στα «κόκκινα δάνεια»

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ αναφέρθηκε στα «κόκκινα» δάνεια παραπλανώντας τους πολίτες.

Ant1news

Η ανάγκη ειλικρίνειας προς την ελληνική κοινωνία είναι σημαντική και δεν μπορούμε να τη ζητάμε μόνο από τις επιχειρήσεις. Πρέπει να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες και το πολιτικό σύστημα, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν. Δένδιας, στον χαιρετισμό του στην ημερίδα διαβούλευσης που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου, με θέμα «Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ αναφέρθηκε στα «κόκκινα» δάνεια παραπλανώντας τους πολίτες. Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολό τους είναι κάτι λιγότερο από 80 δισ. ευρώ, αν προστεθούν και οι οφειλές στο Δημόσιο γίνονται 100 δισ. ευρώ και με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν στα 110 δισ. ευρώ.

«Στο πλαίσιο καθήκοντος προς την κοινωνία λοιπόν ο κ. Τσίπρας πρότεινε την εφαρμογή της Σεισάχθειας, που όλοι θυμόμαστε από το σχολείο ότι είναι η κατάργηση χρεών και ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε νέα σεισάχθεια στα "κόκκινα" δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Τι αξιοπιστία έχει λοιπόν αυτό το πολιτικό σύστημα;», κατέληξε ο υπουργός.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ήταν σημαντική η συμβολή της ελληνικής Προεδρίας ώστε να δημοσιοποιούνται από τις επιχειρήσεις κι άλλα στοιχεία πέραν των οικονομικών για τη συμφιλίωση του επιχειρείν με την κοινωνία και ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο για την επιχειρηματικότητα.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την κοινωνική πρόνοια, αν και η χώρα περνάει σε εποχή θετικών δεικτών για την οικονομία, σημείωσε.

«Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να προσφέρει "μαύρη" εργασία και να λέει ότι την απασχολεί η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, σημείωσε ο υφυπουργός και εξήγησε ότι σχεδιάζονται δράσεις για την επιβράβευση της επιχειρηματικότητας όπως το "λευκό μητρώο για τα εργασιακά", το οποίο θα αποτελεί ένα μπόνους για τις επιχειρήσεις στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, ενώ θα υπάρξουν και άλλοι μηχανισμοί που θα λειτουργούν ως επιπλέον μπόνους για να γνωρίζουν και οι πολίτες εάν μια επιχείρηση έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο. Κάποια από τα στοιχεία που διερευνώνται είναι ότι θα μπορεί να υπάρχει ειδικό σήμα στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες για να γνωρίζουν οι πολίτες αυτήν τη δράση μίας επιχείρησης, αλλά και η έκπτωση από τη φορολόγηση για την αύξηση της απασχόλησης.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «σε αυτή την εποχή, που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τα προβλήματα, πρέπει όλοι οι συντελεστές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής να συνεργάζονται, να μην πλαγιοκοπούν την προσπάθεια».

Η γενική γραμματέας υπουργείου Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιαννακοπούλου, διάβασε χαιρετισμό του υπουργού Ιω. Μανιάτη στον οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι έχει γίνει κατανοητό στις επιχειρήσεις ότι από το να φαίνονται «πράσινες» έχει μεγαλύτερη σημασία να είναι «πράσινες». Σήμερα επιχειρείται η προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από νέα βάση και η οικολογική σήμανση και η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι ήδη θέματα στα οποία δίνει σημασία το υπουργείο.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, ανέφερε ότι ακόμη η ΕΚΕ δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που θα βοηθήσουν την κοινωνία. Δεν είναι μόνο διαφάνεια, ικανοποίηση βασικών αρχών της κοινωνίας, φιλανθρωπία, ευεργεσία, προωθητικές ενέργειες ή μία χορηγική διαδικασία είναι μία σύνθετη δράση και αυτό το πλέγμα που την απαρτίζει θα πρέπει να έχει τη μέγιστη διάχυση στην κοινωνία.