X

Στο Βατικανό ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί την Πέμπτη το πρωί με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ant1news

Με τον Πάπα Φραγκίσκο αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη στο Βατικανό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο αναμένεται να βρεθούν ζητήματα όπως η ειρήνη, η μετανάστευση και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η συνάντηση αυτή θεωρείται ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς γίνεται δεκτός στο Βατικανό.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τις αγωνίες, από διαφορετικές πλευρές, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και των ανθρωπιστικών προβλημάτων εξαιτίας των πολεμικών συρράξεων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, επονομαζόμενος και "Πάπας των φτωχών", έχει επικρίνει την κυριαρχία της αγοράς στις συγχρονες κοινωνίες, έχει απευθύνει μηνύματα να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και σε άλλα μέτωπα συγκρούσεων, ενώ αντιμετωπίζει τη συνεργασία των θρησκειών ως γέφυρα για την ειρήνη. Επίσης πρωτοστατεί στην ηθική κάθαρση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το σκάνδαλο της παιδοφιλίας.

Πολλοί θεωρούν ότι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκου Α' έχει πολλαπλούς συμβολισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την επίσκεψη Τσίπρα στο Βατικανό σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος σε συνέντευξή του στο Βήμα FM.

«Τελευταία έχουμε δει μια προσέγγιση προς το Χριστιανισμό, η οποία φτάνει από τον Άγιον Όρος μέχρι το Βατικανό. Μια εκκλησιαστική ρήση λέει «ουαί υμίν, Φαρισαίοι». Είναι η μοναδική αξιωματική αντιπολίτευση, από τότε που ο Χαρίλαος Τρικούπης καθιέρωσε την αρχή της δεδηλωμένης, που δεν έχει παραστεί ούτε σε μία από τας εθνικάς εορτάς, σε μια Εκκλησία, ως εκ του θεσμικού του ρόλου. Είναι σαν να πάω εγώ στο φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή και να κάτσω μπροστά από την εικόνα του Μαρξ, δέκα λεπτά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντινόπουλος.