X

Τα «Αλφαβητάρια» του Κ. Γραμματόπουλου ως τις 14/10 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Το πολυεπίπεδο έργο του μεγάλου χαράκτη και ζωγράφου θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το φιλότεχνο κοινό στην έκθεση που θα φιλοξενείται ως τις 14 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Ant1news

Η μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει η έκθεση «Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος: Ζωγραφική - Χαρακτική» «υποχρεώνει» το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη να παρατείνει τη διάρκειά της έως και τις 14 Οκτωβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό και στα παιδιά σχολικής ηλικίας να γνωρίσουν το πολυεπίπεδο έργο του μεγάλου χαράκτη και ζωγράφου

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 150 πολύτιμα έργα του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου, που χρονολογούνται από το 1930 έως το 1991, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν και τις πολυσυζητημένες αφίσες του ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές, που έγιναν αφορμή να συλληφθεί κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Προσωπογραφίες Ελλήνων λογοτεχνών, όπως ο Σικελιανός, ο Παλαμάς, ο Βενέζης, ο Τερζάκης και πολλοί άλλοι, τα αγαπημένα σε όλους «Αλφαβητάρια» του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και οι εικονογραφήσεις των βιβλίων: Π.Σ. Δέλτα, Π. Πρεβελάκη, Π. Χάρη, Ν. Βρεττάκου, είναι μεταξύ των πολύτιμων έργων του μεγάλου χαράκτη και ζωγράφου που εκτίθενται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Παράλληλα, παρουσιάζονται οι αξεπέραστες έγχρωμες ξυλογραφίες με την απόδοση των ελληνικών τοπίων και οι ελαιογραφίες του, φανερώνοντας μέσα από την ιδιότυπη παραστατική τους απόδοση το έργο ενός πρωτεργάτη της σύγχρονης τέχνης.

Η έκθεση συνοδεύεται από τον κατάλογο «Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος: Ζωγραφική - Χαρακτική» με κείμενα του Τάκη Μαυρωτά και των καθηγητών της Α.Σ.Κ.Τ. Μιχάλη Αρφαρά και Γιώργου Μήλιου.

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο

Ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1916. Το 1934 εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Ουμβέρτου Αργυρού, και χαρακτική στο εργαστήριο του Γιάννη Κεφαλληνού (1934-1940).



Το 1944 ξεκίνησε η επαγγελματική του δραστηριότητα με την δημιουργία σειράς προσωπογραφιών πολλών μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών για το περιοδικό Νέα Εστία  και με την εικονογράφηση 100 και πλέον λογοτεχνικών και εκπαιδευτικών βιβλίων. Ευρέως γνωστά είναι τα δύο αλφαβητάρια της πρώτης Δημοτικού που εικονογράφησε το 1949 και το 1955, αφού κατέλαβε την πρώτη θέση στους δύο αντίστοιχους πανελλήνιους διαγωνισμούς του Οργανισμού Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων (Ο.Ε.Σ.Β.).



Το 1954 συνεχίζει τις σπουδές του με υποτροφία στο Παρίσι, στα Ecole Supérieure des Beaux Arts, Ecole Estienne και Ecole Métίers d΄Αrt. Το 1959 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ., στην έδρα της χαρακτικής, διαδεχόμενος τον δάσκαλό του Γιάννη Κεφαλληνό. Καθηγητής διατέλεσε μέχρι το 1985 και για αρκετά χρόνια υπήρξε διευθυντής (1973–1975) και πρύτανης (1978-1980) της.



Το 1968 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 34η Μπιενάλε της Βενετίας και το 1972 του απονέμεται το Χρυσό Μετάλλιο Χαρακτικής στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας.

Το 1974 φιλοτεχνεί το σημερινό Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2003, σε ηλικία 87 ετών, ύστερα από πολύχρονη ασθένεια, η οποία τον κράτησε μακριά από την δημιουργία για περίπου δέκα χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος έχει δηλώσει ότι: «Ποτέ δεν θεώρησα μεγάλο αξίωμα για ένα ζωγράφο τον τίτλο του Καθηγητή γιατί ποτέ δεν πίστεψα ότι η τέχνη διδάσκεται, πράγμα που όσο περνούσαν τα χρόνια το διαπίστωνα περισσότερο. Μόνο μερικές καθαρά τεχνικές και στοιχειώδεις γνώσεις μπορεί να πληροφορηθεί ένας νέος από ένα μεγαλύτερο ζωγράφο. Πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης γεννιέται. Αυτό είναι το λεγόμενο ταλέντο... Η τέχνη δεν δημιουργεί βιώματα αλλά ερμηνεύει τα βιώματα της ζωής του καλλιτέχνη. Ο τρόπος της ερμηνείας αυτής είναι που συγκινεί τον θεατή, μεταδίδοντάς του τα βιώματα αυτά που γίνονται δικά του και τα ζει... Η φαντασία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ελεύθερη ανάπλαση της μνήμης...»