X

Η «ανατομία» του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης

Εκπληκτικά σχέδια που απεικονίζουν τα άδυτα του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης από έναν καλλιτέχνη.

Ant1news

Οι αρχαιολογικές εργασίες στην Αμφίπολη συνεχίζονται και το ενδιαφέρον για τα ευρήματα είναι μεγάλο τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι απόψεις είναι πολλές και αντικρουόμενες σχετικά με το ποιος ή ποιοι βρίσκονται στον τάφο, με τους αρχαιολόγους να διαφωνούν σε πολλά σημεία. Σήμερα είναι πιθανό να υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις για τις έρευνες στον Τύμο Καστά.

Πάντως, ο σχεδιαστής και ζωγράφος Γεράσιμος Γ. Γερολυμάτος σε άρθρο του στον ιστότοπο eritexnisologos.blogspot.gr παρουσιάζει με λεπτομέρειες και γεωμετρική ακρίβεια όλα τα σημεία του τύμβου.

Ολόκληρο το άρθρο του Γ. Γερολυμάτου:

Με αυτό το άρθρο μου για τον Τύμβο της Αμφίπολης, δεν έχω σκοπό να προσφέρω περισσότερη σύγχυση από όση ήδη υπάρχει. Αντίθετα, θέλω να δείξω μια άλλη οπτική, που μπορεί να βοηθήσει στο να αποκτήσουμε μια σαφή αντίληψη του αληθινού όγκου και των διαστάσεων του μνημείου. Οι περισσότεροι έχουμε την τάση να χανόμαστε μέσα στις λεπτομέρειες και έτσι μας διαφεύγει ο ενιαίος λόγος, που συναρτά τα μέρη ενός συνόλου. Για παράδειγμα, τον Τύμβο της Αμφίπολης σε σχέση με το ίδιο το ταφικό μνημείο που βρίσκεται στα σπλάχνα του. Σε αυτό θα μας βοηθήσει πιστεύω η αναλογία των σχέσεων, που διέπει, καθορίζει και ερμηνεύει τα πάντα γύρω μας. Αφού λοιπόν, ούτε αρχαιολόγος είμαι, ούτε ιστορικός, θα προσεγγίσω το θέμα υπό το πρίσμα ενός καλλιτέχνη, που έχει μάθει να βλέπει και να σκέφτεται αναλογικά.

Τα σχέδια που παρουσιάζω εδώ για πρώτη φορά, τα έκανα μελετώντας όλα τα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψιν τις φωτογραφίες, που έχουν δημοσιευτεί από το ΥΠΠΟΑ μέχρι και σήμερα. Όλα τα σχετικά εποπτικά-ογκομετρικά στοιχεία, αναγράφονται με κάθε λεπτομέρεια πάνω στα σχέδια, έτσι που για την οικονομία του άρθρου δεν θα τα επαναλάβω εδώ, παρά μόνο όπου θα χρειαστεί.

Υπενθυμίζω επίσης ότι, προϊούσας της ανασκαφής, τα σχέδια αποτυπώνουν υπό κλίμακα τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ δεν αποκλείεται αυτά να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες, ή χρόνια, (αν οι σκέψεις μου αποδειχθούν βάσιμες). Σε αντίθεση, λοιπόν, με οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, δεν έκανα τα σχέδια για το κείμενο, αλλά έγραψα το κείμενο ως επεξηγηματική αναφορά των σχεδίων.

Το σχέδιο 1, είναι μια ελεύθερη καταγραφή των δεδομένων και τοποθέτηση των στοιχείων πάνω σε μια ελαφρώς επικλινή κάτοψη του Τύμβου χωρίς κλίμακα. Ο Τύμβος είναι προσανατολισμένος σε κατεύθυνση νοτιοδυτική.

Συντονισμένες προσπάθειες στήριξης του τρίτου θαλάμου

Εν τω μεταξύ, ένα ειδικό μηχάνημα αφαίρεσης χώματος, σύμφωνα με την Καθημερινή, ενισχύει πλέον τις συντονισμένες προσπάθειες των αρχαιολόγων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και στατικών στον αγώνα τους να στηρίξουν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τον τρίτο θάλαμο της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Ένας τεράστιος όγκος χώματος πάνω από τον τάφο βαραίνει επικίνδυνα το μνημείο. Το μηχάνημα χρησιμοποιείται εξωτερικά για να αφαιρέσει με προσοχή όσο το δυνατόν περισσότερο χώμα, μειώνοντας την πίεση που υφίσταται ειδικά η οροφή του αποκαλυπτόμενου τώρα τρίτου θαλάμου.