X

«Έκρηξη» με νέο ρεκόρ 1,417 δις «φέσια» σε έναν μήνα

Ξεπερνούν τα 8,5 δις τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο το πρώτο οκτάμηνο του έτους

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου 

Από την μια η προσμονή για την χαλάρωση των όρων και την αύξηση ως και σε 100 των δόσεων στις ρυθμίσεις εξόφλησης χρεών κι από την άλλη η αντικειμενική αδυναμία όλο και περισσότερων φορολογούμενων, λόγω μείωσης εισοδημάτων και υπερφορολόγησης να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, επέφεραν ακόμη ένα ρεκόρ στα φέσια προς το Δημόσιο που μόνο τον Αύγουστο έφθασαν τα 1,417 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό χωρίς την υποχρέωση για πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ράλι των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις Εφορίες αναπτύσσονται όλο και υψηλότερες ταχύτητες. Από την αρχή του έτους ως και το τέλος Αυγούστου τα φέσια έφθασαν στα 8,654 δις ευρώ, κατά μέσο όρο δηλαδή ανέρχονταν σε 1 δις 80 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα.

Ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης τους και της άμεσης ανάγκης για μείωση των φορολογικών συντελεστών για  πολίτες κι επιχειρήσεις, αλλά και για την περεταίρω διευκόλυνση τους προς εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο είναι πως το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτιμάται ότι έχει ήδη ξεπεράσει τα 70 δις, καθώς στο τέλος  Αυγούστου ανερχόταν σε 69,24 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 60,585 αφορούν «φέσια» ως το τέλος του 2013. 

Στο οκτάμηνο πάντως, υπό την πίεση των εφοριών, από ρυθμίσεις και υπό την απειλή ή την ολοκλήρωση κατασχέσεων κι άλλων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ο φοροεισπρακτικός και ελεγκτικός μηχανισμός κατόρθωσε να εισπράξει συνολικά 2,384 δις από τα «φέσια», ενώ άλλα 803 εκατομμύρια ευρώ διαγράφηκαν ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Σε ότι αφορά  τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και τους αναφερόμενους σε διάφορες λίστες όπως η Λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σε εξέλιξη βρίσκονται 1.066 έλεγχοι, ενώ στο τέλος Αυγούστου είχαν ολοκληρωθεί 479 έλεγχοι, από τους οποίους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 184,1 εκατομμυρίων και εισπράχθηκαν 46,8 εκατομμύρια ευρώ.