X

Έλληνας τζιχαντιστής στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους;

'Ενας 27χρονος Έλληνας υπήκοος, σύμφωνα με στοιχεία, φέρεται να βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο σε στρατόπεδο τζιχαντιστών στη Συρία.

Ant1news

Ανησυχία προκαλούν πληροφορίες που κάνουν λόγο για διασυνδέσεις της Ελλάδας με το Ισλαμικό Κράτος, με αποκορύφωμα  την παρουσία Έλληνα στις τάξεις της οργάνωσης.

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», οι ελληνικές αρχές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από τη CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις οποίες ένας 27χρονος Έλληνας υπήκοος βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο σε στρατόπεδο τζιχαντιστών στη Συρία και φέρεται να πολεμά για το Ισλαμικό Κράτος.

Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι έλληνας υπήκοος -πήρε την ελληνική ιθαγένεια το 2001- πολεμά για το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έρευνα των αρχών γίνεται πιο ιδιόμορφη αφού έχει διαπιστωθεί ότι η συριακής καταγωγής μητέρα του 27χρονου προχωρεί σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο με "ύμνους" για τη δράση και τις βαρβαρότητες του ISIS.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 27χρονος έμενε στην Αθήνα και έφυγε για τη Συρία πριν από ένα τρίμηνο, χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα του, ενώ η μητέρα του φέρεται να μένει το τελευταίο διάστημα στην Συρία.

Τα στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η μητέρα του να ήταν αυτή που τον προσκάλεσε να ενταχθεί στο ISIS και να πολεμήσει για το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Με αυτά τα δεδομένα τόσο οι ελληνικές όσο και οι ευρωπαϊκές αρχές αναζητούν τρόπους ώστε να εμποδίσουν επιστροφή των τζιχαντιστών. Μεταξύ άλλων μελετάται η αφαίρεση της ιθαγένειας σε όσους Ευρωπαίους υπηκόους μεταβαίνουν στην εμπόλεμη ζώνη με ασαφείς "στόχους".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί φέρεται να έχουν ενημερώσει την ΕΥΠ για ένα δραστήριο μέλος του ISIS με παρουσία σε μια «σκληρή» ομάδα τζιχαντιστών ανταρτών που δρα στη Συρία. Δεν παρέχουν ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για την «ιδιαιτερότητα» αυτής της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν και οι περιπτώσεις τζιχαντιστών που φέρεται να βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» ο Αζεντίν Αλ Φουράτι, φέρεται να πέρασε από την Ελλάδα. Πρόκειται για ηγέτη ένοπλης ισλαμιστικής ομάδας με επωνυμία «Jund Al Islam» ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό της «Jabhat al Nusra» οργάνωσης - δορυφόρο του Ισλαμικού Κράτους (ΙSIS).

H Jund al Islam, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» ευθύνεται για αιματηρές επιθέσεις και δολοφονίες κουρδικής καταγωγής Σύρων αμάχων στην πόλη Ras al Ayn, στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν η ομάδα του αποδεκατίστηκε, ο αλ Φουράτι πέρασε στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα, από το ανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με μαρτυρίες Σύρων προσφύγων που ζουν στην Αθήνα, ο al Fourati εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2014, σε πάρκο κοντά στον σταθμό τραμ «Κασομούλη» στον Νέο Κόσμο. Έμενε μαζί με κουρδικής και αραβικής καταγωγής Σύρους πρόσφυγες, σε διαμέρισμα κοντά σε αυτοσχέδιο σουνιτικό τζαμί, επίσης στον Νέο Κόσμο.

Ο αλ Φουράτι αναζητούσε τον τρόπο να διαφύγει από την Ελλάδα, καθώς αναγνωρίστηκε από συμπατριώτες του που ήθελαν να τον παραδώσουν στις ελληνικές διωκτικές αρχές. Τελικά κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό καταλήγοντας στην Αυστρία όπου κρατείται μέχρι σήμερα.

Εν τω μεταξύ, στο παρά πέντε απέτρεψαν  οι αρχές ασφαλείας της Κύπρου την είσοδο τζιχαντιστών με άρτια στρατιωτική εκπαίδευση σε τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επιβεβαίωσε ο προϊστάμενος της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ανδρέας Πενταράς στον ΑΝΤ1 Κύπρου.