X

Τα δέκα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Το τελευταίο σκληρό μπρα ντε φερ με την Τρόικα θα γίνει σε δέκα καυτά μέτωπα, στα οποία φαίνεται να μην υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Τα τελευταία μέτρα πριν την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο διανύει η Κυβέρνηση, που ετοιμάζεται για την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το τελευταίο σκληρό μπρα ντε φερ με την Τρόικα θα γίνει σε δέκα καυτά μέτωπα, στα οποία φαίνεται να μην υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές.

Τα δέκα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

  1. Πλειστηριασμοί
  2. Νέο ασφαλιστικό
  3. Ομαδικές απολύσεις
  4. Συνδικαλιστικός Νόμος
  5. Ενιαίο Μισθολόγιο
  6. Απολύσεις στο Δημόσιο
  7. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων
  8. Συντελεστές ΦΠΑ
  9. Δημοσιονομικό κενό
  10. Φοροελαφρύνσεις

Εάν πάντως η Κυβέρνηση περάσει τον σκόπελο με την τρόικα, τότε ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει στα κιτάπια του το σενάριο να ζητήσουμε λήξη του Μνημονίου τον Ιανουάριο, και μάλιστα χωρίς να πάρουμε τα 16 δις € του ΔΝΤ που κανονικά πρέπει να τα λάβουμε έως τον Μάρτιο του 2016.

Ωστόσο, με αυτό το σενάριο οι Βρυξέλλες λένε ότι δημιουργούμε δημοσιονομικό κενό για την επόμενη διετία ύψους 26 δις €, το οποίο όμως το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι θα το χρηματοδοτήσει ως εξής:

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού

  • 7,5 δις € από την τελευταία δόση ΔΝΤ-ΕΕ
  • 11,4 δις € που υπάρχουν στο ταμείο του ΤΧΣ
  • 5 δις € μέσω ρέπος του ελληνικού δημοσίου
  • 2 δις € από τις αγορές με έκδοση ομολόγων

Όλα λοιπόν εξαρτώνται από το πόσο έτοιμοι είναι οι υπουργοί που θα πρέπει να δώσουν την τελευταία μάχη με την τρόικα σε περίπου 10 ημέρες.