X

Μαγεύουν οι ολόσωμες Καρυάτιδες – Που οδηγεί η τέταρτη πύλη;

Κρίσιμης σημασίας θεωρείται ο εντοπισμός μιας πιθανής τέταρτης εισόδου στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου.

Ant1news

Δέος προκαλούν οι νέες φωτογραφίες από τις Καρυάτιδες που δόθηκαν στη δημοσιότητά την Κυριακή  από το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα σώματα των επιβλητικών αγαλμάτων εμφανίζονται ολόκληρα, έχουν ύψος 2,27 μέτρα, φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο. Φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. 

Ωστόσο, κρίσιμης σημασίας θεωρείται ο εντοπισμός μιας πιθανής τέταρτης εισόδου στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά και σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται για μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του.

 

Στοιχεία και λεπτομέρειες για τον τέταρτο θάλαμο αποκάλυψε η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.  «Πρόκειται για μια πόρτα που φαίνεται πως είναι μικρότερη από τις υπόλοιπες πύλες που βρέθηκαν και δείχνει ότι είναι ένα επίπεδο προς τα κάτω. Μόνο αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν μέχρι στιγμής και καλύτερη εικόνα θα υπάρχει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τρίτο θάλαμο», είπε χαρακτηριστικά.

Σίγουρα έχουν μπει κάποιοι μέσα στον τάφο τόνισε ο Καθηγητής Κλασσικής αρχαιολογίας Π. Βαλαβάνης, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια αν ο τάφος έχει συληθεί εάν δεν μπούμε στο δάπεδο του κυρίως ταφικού θαλάμου».