X

Αύριο κυκλοφορεί το νέο 10εύρω

Το νέο τραπεζογραμμάτιο είναι περισσότερο ασφαλές έναντι της παραχάραξης και η γνησιότητά του επαληθεύεται εύκολα.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Στην …αγορά θα κυκλοφορεί από τις 23 Σεπτεμβρίου το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη», το οποίο, όπως προ ολίγων μηνών συνέβη με το νέο 5εύρω, έχει διάφορα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, καθώς και νέα εμφάνιση.

Το ολόγραμμα και το υδατογράφημά του περιέχουν μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής της ελληνικής μυθολογίας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ο αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα. Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται υπό γωνία, στον γυαλιστερό αριθμό δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα.

Επίσης, ο αριθμός αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε. Χάρη σε αυτά και άλλα χαρακτηριστικά η γνησιότητα του νέου χαρτονομίσματος των 10 ευρώ επαληθεύεται πολύ εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία).

Για να διευκολύνει την εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου και να διασφαλίσει την όσο το δυνατόν ευρύτερη αναγνώρισή του, η Ευρωζώνη έλαβε πολλά μέτρα προκειμένου να στηρίξει περαιτέρω τους παραγωγούς και τους ιδιοκτήτες μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και συσκευών εξακρίβωσης γνησιότητας.

Μία από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ήταν να τους παρέχει νέα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ για δοκιμές σχεδόν εννέα μήνες πριν από την επίσημη εισαγωγή, ούτως ώστε να έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο για την προσαρμογή του εξοπλισμού.

Τα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να εκδίδονται,  ούτως ώστε να εξαντληθούν τα αποθέματα.  Θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη» και αργότερα θα αποσυρθούν σταδιακά και θα πάψουν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος. Αυτή η αλλαγή θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Το βίντεο με τίτλο «Ανακαλύψτε το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ», διαθέσιμο σε 23 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει περισσότερες πληροφορίες για το νέο τραπεζογραμμάτιο και τους τρόπους επαλήθευσης της γνησιότητάς του.