X

ΙΕΛΚΑ: Προσφορές αξίας 340 εκατ. ευρώ από τα σούπερ μάρκετ το α' εξάμηνο

Το ποσό αυτό αθροιστικά με τα εκπτωτικά κουπόνια αντιστοιχεί σε όφελος ανά νοικοκυριό πάνω από 80 ευρώ κατά μέσο όρο.

Ant1news

 

Στα 340 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνολική αξία των προσφορών που παρέχεται στους καταναλωτές μέσω των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ τους πρώτους 6 μήνες το 2014 αυξημένη κατά 9,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, προκύπτει ότι το ποσό αυτό αθροιστικά με τα εκπτωτικά κουπόνια αντιστοιχεί σε όφελος ανά νοικοκυριό πάνω από 80 ευρώ κατά Μ.Ο. το οποίο σε ετήσια αναγωγή ξεπερνά τα 160 ευρώ (4.178.116 νοικοκυριά το 2013 σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Το όφελος αυτό αντιστοιχεί στο 4.6% του Μ.Ο. της ετήσιας κατανάλωσης σε τρόφιμα του ελληνικού νοικοκυριού (3.688 € σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Οι εκπτώσεις αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη στις μετρήσεις του επιπέδου και εξέλιξης των τιμών. Με βάση την παρούσα μελέτη, η μέση έκπτωση στο σύνολο των προϊόντων που παρέχεται μέσω των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ εκτιμάται σε 7,2%, το οποίο σημαίνει ότι οι πραγματικές τιμές είναι κατά τουλάχιστον 7% χαμηλότερες από αυτές που μετριόνται στο ράφι.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. στις τιμές των ειδών διατροφής παρατηρείται μείωση της τάξης του 1,8% το Α’ εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2013, εκτιμάται ότι η πραγματική μείωση ξεπερνάει το 2,3% αν ληφθεί υπόψη η αύξηση των προσφορών.

Επίσης, 4 στα 10 προϊόντα εκτιμάται ότι πωλούνται μέσω κάποιας προωθητικής ενέργειας. Τα προϊόντα που πωλούνται μέσω προσφοράς παρουσιάζουν αύξηση κατά 10% το 2013 σε σχέση με το 2012. Οι κατηγορίες με τα μεγαλύτερα ποσοστά πωλήσεων μέσω προσφορών που πλησιάζουν το 50% είναι τα απορρυπαντικά και τα είδη υγιεινής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα για την επιλογή προσφορών συνδυάζονται και με την εντατικοποίηση της σύγκρισης των τιμών από τους καταναλωτές, δείχνοντας ότι οι τελευταίοι αποκομίζουν ακόμα μεγαλύτερο όφελος από τον έξυπνο συνδυασμό επιλογής προσφορών και σύγκρισης τιμών το οποίο μπορεί να φτάνει και τα 500 ευρώ ετησίως (Μ.Ο.) ή το 14% της μέσης ετήσιας κατανάλωσης ενός νοικοκυριού σε είδη διατροφής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από το 2009 έως το 2013 η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών σε είδη διατροφής έχει μειωθεί κατά 13,8%. Η μείωση αυτή είναι συνδυασμός της μείωσης τιμών, της αύξησης προσφορών και της έξυπνης επιλογής φθηνότερων προϊόντων.

Τα στοιχεία της πρόσφατης ετήσιας πανελλήνιας έρευνας του ΙΕΛΚΑ, με δείγμα 2.000 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα επιβεβαιώνουν αυτά τα αποτελέσματα. Το 86% των καταναλωτών επιλέγουν προσφορές, ενώ το 82% συγκρίνει περισσότερο τις τιμές. Σημειώνεται επίσης ότι 3 στους 4 καταναλωτές δηλώνουν ότι πλέον εξαργυρώνουν περισσότερα εκπτωτικά κουπόνια σε σχέση με το παρελθόν.