X

Το Erasmus γέννησε... ένα εκατομμύριo μωρά

Εκτός από ένα σημαντικό εφόδιο για την επαγγελματική σταδιοδρομία όσων συμμετέχουν σε πρόγραμμα Erasmus συνεισφέρει και σε κάτι άλλο… κάνει και μωρά!

Ant1news

Εκτός από ένα σημαντικό εφόδιο για την επαγγελματική σταδιοδρομία όσων συμμετέχουν σε πρόγραμμα Erasmus συνεισφέρει και σε κάτι άλλο… κάνει και μωρά!

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάζει η Καθημερινή, υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο παιδιά είναι καρπός «διεθνών» ερώτων, ελέω Erasmus, που προέκυψαν σε κάποιο αμφιθέατρο του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, 33% των πάλαι ποτέ «Ερασμιτών» διατηρεί συντροφική σχέση με άτομο άλλης εθνικότητας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους πτυχιούχους που δεν μετακινήθηκαν από τη χώρα καταγωγής τους είναι μόλις 13%.

Για το 27% μάλιστα η επιλογή του Erasmus τούς σημάδεψε διά βίου, καθώς στο εν λόγω διάστημα συνάντησαν τον σύντροφο της ζωής τους.

Την ίδια ώρα, σήμερα το Erasmus αποδεικνύεται το πιο γόνιμο ευρωπαϊκό «πείραμα», που αφορά την ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ πανεπιστημίων της Ευρώπης και επεκτάθηκε συν τω χρόνω και στην πρακτική επαγγελματική άσκηση στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έρευνα οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν δεξιότητες που αποτελούν ισχυρή αμυντική γραμμή απέναντι στην ανεργία, ενώ μέσω της (αρχικής) εξάμηνης παραμονής τους στο εξωτερικό διευρύνουν τους πολιτισμικούς τους ορίζοντες, με αποτέλεσμα να ενσαρκώνουν σήμερα το πρότυπο του «Ευρωπαίου πολίτη».

Πιο απτά, ωστόσο, είναι τα οφέλη στην επαγγελματική τους ζωή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής». Οι συμμετέχοντες φοιτητές εμφανίζουν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν μακροχρόνια άνεργοι, ενώ πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους το ποσοστό ανεργίας τους σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους είναι 23% χαμηλότερο.

Η παραμονή τους στο εξωτερικό, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει -εκτός από σπουδές- και πρακτική άσκηση σε εταιρείες, τους εξοπλίζει με δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων, η προσαρμοστικότητα, οι οργανωτικές δεξιότητες, και τους οξύνει την περιέργεια,  χαρακτηριστικά που αναζητούν και οι εργοδότες.

Εξαιρετικά δημοφιλές αναδεικνύεται το πρόγραμμα Erasmus στην Ελλάδα, καθώς δίνει διέξοδο στο ανήσυχο πνεύμα των φοιτητών, διασφαλίζοντάς τους, μάλιστα, μια μέση μηνιαία χρηματοδότηση 272 ευρώ. Οι πρώτοι 37 Έλληνες που ανταποκρίθηκαν το 1987-88 στην (τότε) πρόκληση έφτασαν τις 4.908 την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-13, αριθμός που περιλαμβάνει φοιτητές που μετέβησαν για σπουδές ή πρακτική στο εξωτερικό, αλλά και μέλη του διδακτικού ή διοικητικού προσωπικού και υπαλλήλους επιχειρήσεων, που δίδαξαν ή παρακολούθησαν προγράμματα επιμόρφωσης.