X

Το καλά σφαλισμένο μυστικό του ταφικού θαλάμου της Αμφίπολης

Οι έρευνες προχωρούν για να επιβεβαιώσουν ένα και μόνο πράγμα: ο νεκρός είναι καλά και σκόπιμα φυλαγμένος μέσα στον τάφο του.

Ant1news

Μετά το δεύτερο θάλαμο ανακαλύφθηκε και τρίτος, για να έρθει στο φως και ένας τέταρτος, την περασμένη Κυριακή. Όσο προχωρούν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη, το μυστήριο του ταφικού θαλάμου περιπλέκεται, καθώς απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την είσοδο του τύμβου Καστά.

Όπως δήλωσε χθες η κ. Μενδώνη στο Πρωινό ΑΝΤ1 «ο κατασκευαστής είχε φροντίσει ώστε να φυλαχθεί καλά ο νεκρός» κι αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεται καθημερινά από τους ανασκαφείς. Η ποταμίσια άμμος, με την οποία ήταν γεμισμένοι οι τρεις πρώτοι θάλαμοι του μνημείου, έχουν ήδη λειτουργήσει ως το απόλυτο προστατευτικό του ταφικού θαλάμου κι αυτό που ελπίζουν όλοι είναι ότι η λειτουργία αυτή κρατά αιώνες. Όσους και η κατασκευή του. Σε αυτήν την περίπτωση σημαίνει ότι ο τελευταίος που μπήκε στο μνημείο ήταν ο νεκρός.

Υποψίες υπάρχουν ότι η τέταρτη πύλη οδηγεί, όχι στον ταφικό θάλαμο, αλλά σε ένα χαμηλότερο επίπεδο από αυτό της εισόδου. Η  σεισμική τομογραφία που είχαν κάνει την περίοδο 1998-99 τρεις γεωφυσικοί (Λάζαρος Πολυμενάκος, Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, Αθανάσιος Λιόσης) και η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη αποτυπώνει σκιές που προδιαθέτουν και για άλλα οικοδομήματα θαμμένα κάτω από τον λόφο.

 

Αυτό που τώρα απομένει να βρεθεί ,για να διαπιστωθεί πού οδηγεί ο τέταρτος θάλαμος, είναι καταρχήν η είσοδος των ανασκαφέων σε αυτόν. Η μαρμάρινη πύλη που βρέθηκε στην είσοδο του τέταρτου θαλάμου θεωρείται σχεδόν απίθανο να αποτελεί την είσοδο στο θάλαμο, λόγω της θέσης, αλλά και του λιτού διακόσμου της.