X

Συζήτηση Δένδια – Ράιχενμπαχ για την χρηματοδότηση των ΜμΕ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τον επικεφαλής της Task Force.

Ant1news

Με τον Χορστ Ράιχνεμπαχ συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ενώ επί τάπητος τέθηκε και το θέμα των εργαλείων για την διευκόλυνση της χρηματοδότησης. 

«Συζητήσαμε ως προς την χρήση των διαθεσίμων από τα διαθρωτικά ταμεία για την επιδότηση ενήμερων δανείων. Το επιτόκιο που πληρώνουν είναι υψηλότερο από των ευρωπαίων ανταγωνιστών και αν δεν διορθωθεί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης. Έχουμε πετύχει την σύμφωνη γνώμη του Σόιμπλε, Γκάμπριελ, Σαπέν, Μοσχοβισί, Βέμπερ. Είναι σημαντικό να έχουμε την βοήθεια του κ. Ραίχενμπαχ. Γνωρίζει καλά τα θέματα λειτουργίας της ΕΕ. Η καθοδήγησή του είναι πολύ σημαντική», τόνισε στις δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης. 

Η Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, «έχει συμφωνήσει μεταφορά πόρων για ελληνικές επιχειρήσεις». «Η Ελλάδα καταβάλλει ως ασφάλεια το ήμισυ του ποσού που διαθέτει η ΕΤΕπ στην ελληνική αγορά. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αν η Ελλάδα αλλάξει κατάταξη μπορούμε να το διαπραγματευθούμε. Αυτό θα μας επιτρέψει ρευστότητα χωρίς να δεσμεύσουμε ποσά από τα ταμεία», τόνισε ακόμα ο υπουργός. 

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στη νέα προσπάθεια για μία συνεργασία με την ευρωπαϊκή τράπεζα για την ανάπτυξη και αναδιάρθρωση. «Ήδη έχουν υπάρξει με την βοήθεια της Task Force και θα μπορούσε να είναι σημαντική πηγή ρευστότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Χορστ Ράιχενμπαχ για την πολύ καλή συνεργασία που έχουν όπως είπε στα θέματα της ανταγωνιστικότητας και της αδειοδότησης, αλλά και σε άλλα θέματα, καθώς και για τον εποικοδομητικό ρόλο που παίζει. 

«Το μέλλον της Ελλάδας είναι το πως θα προχωρήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης και πρόσθεσε ότι «βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας καθώς και η χρηματοδότησή τους».

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα του υπουργού Ανάπτυξης εμφανίστηκε ο κ. Ράιχενμπαχ δίνοντας και ένα παράδειγμα.

Ο κ. Ράιχενμπαχ αναφέρθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο των διαρθρωτικών ταμείων για μεταφορά ρευστότητας Μικρομεσαίων επιχειρήσεων για χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των Μμε.

«Για την επιδότηση επιτοκίου είναι πολύ σημαντικό και θέλω να ελπίζω ότι δουλεύοντας μαζί θα μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Ράιχενμπαχ. 

«Είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν ήμουν ικανοποιημένος για την συμφωνία Ετεπ-Ελλάδας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν μία δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα και την διαπραγμάτευση που έκανε. Τώρα το περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο. Έχετε αντικειμενική θέση για μία καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση για μεγαλύτερη ρευστότητα χωρίς επιπλέον εξασφαλίσεις. Περιμένω ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα», είπε καταλήγοντας ο κ. Ράιχενμπαχ.