X

Αμφίπολη: Αποκαλύπτεται το μυστικό του τέταρτου θαλάμου

Ακόμα κι αν οι ερευνητές προχωρούν με τα πιο σύγχρονα μέσα, ο τάφος της Αμφίπολης κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του.

Ant1news

Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, προχωρά φτάνοντας σε ένα κομβικό σημείο. Η είσοδος στο μυστηριώδη τέταρτο θάλαμο έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα, κυρίως ως προς το ποιος είναι ο ρόλος του. Η είσοδος δεν είναι ευδιάκριτη, όχι επισήμως τουλάχιστον, καθώς η μικρή οπή ανάμεσα στον τρίτο και τέταρτο θάλαμο δε δείχνει να αποτελεί την κύρια είσοδο του θαλάμου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού αναμένονται αύριο, Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η γ.γ. του υπουργείου, κ.Μενδώνη, μετά τον τρίτο θάλαμο υπάρχει καθοδική πορεία.

Οι κατασκευαστές έχουν κάνει τα πάντα για να κρατήσουν μακριά τους επίδοξους τυμβωρύχους, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν το έχουν πετύχει κιόλας.

Οι μέχρι τώρα έρευνες των γεωλόγων έχουν δώσει ενδείξεις ότι εντός του περιβόλου, που αγγίζει το μισό χιλιόμετρο, περιλαμβάνονται περισσότερα από ένα κτίσματα. Από εκεί και πέρα είναι απορίας άξιον αν η πύλη οδηγεί σε ένα κτίσμα ή σε έναν διάδρομο που καταλήγει σε περισσότερα.

Ένα ακόμα στοιχείο που ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί, είναι η χρονολόγηση του μνημείου. Στοιχείο που προκαλεί διαμάχη μεταξύ των αρχαιολόγων. Όπως υποστήριξε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ.Φακλάρης στο Πρωινό ΑΝΤ1, αυτό που θα αποκαλύψει την ηλικιά του μνημείου είναι οι Καρυάτιδες.

Ο αρχαιολόγος Λαζαρίδης, ο οποίος έκανε τις πρώτες ανασκαφές στο χώρο, είχε τότε υποστηρίξει ότι το μυστικό του τύμβου «ξεκλειδώνεται» από την κορυφή του. Πάνω σε αυτή τη βάση είχε επιλέξει την κάθετη ανασκαφή, σε αντίθεση με τη σημερινή ανασκαφική προσπάθεια.

Ο Λέων που βρίσκεται στην κορυφή αποτελεί, κατά τον αείμνηστο Λαζαρίδη, το κλειδί του τύμβου, καθώς πιθανολογούσε ότι υπάρχει είσοδος κάτω από αυτόν και ο ρόλος του είναι να την φυλάει. Στο άλλο άκρο, αποτελεί απλώς ακόμα ένα τέχνασμα για την προστασία του νεκρού και παίζει το ρόλο της κατασκευαστικής παγίδας, για αποπροσανατολισμό από την κύρια είσοδο στο ταφικό μνημείο.

Άλλωστε, οι αλλεπάλληλοι τοίχοι και το χώμα στην κύρια είσοδο επιβεβαιώνουν ότι οι κατασκευαστές είχαν προβλέψει ιδιαιτέρως για τη φύλαξη του μνημείου.

Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες όσο προχωρημένες κι αν είναι, βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους.

Το μνημείο της Αμφίπολης «ξεκλειδώνει» μυστικά και εντυπωσιάζει σε κάθε του αποκάλυψη. Από τους λέοντες και τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες έγινε μόνο η αρχή. Το τι πρόκειται να ακολουθήσει θα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Και αυτό αποτελεί το κοινώς αποδεκτό στοιχείο των ανασκαφών.