X

Αναμονή για την ρύθμιση χρεών - αισιοδοξία για τις ομαδικές απολύσεις

Ραντεβού μιάμισης ώρας είχαν αργά το βράδυ της Κυριακής Γκίκας Χαρδούβελης και Γιάννης Βρούτσης.

Ant1news



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Συνάντηση ενενήντα λεπτών είχαν το βράδυ της Κυριακής οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τα οποία άπτονται του χαρτοφυλακίου του Γιάννη Βρούτση, με κυρίαρχα τις πιέσεις για αλλαγές στο Ασφαλιστικό, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την υιοθέτηση νέου συνδικαλιστικού νόμου.

Ο Υπουργός Εργασίας θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Γενεύη, όπου την Τρίτη, μαζί με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, θα πληροφορηθεί από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) τα αποτελέσματα μελέτης που έχει εκπονήσει το Γραφείο αναφορικά με το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τι ισχύει στην Ελλάδα και αν οι όποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει στο πεδίο αυτό από την Κυβέρνηση είναι αρκετά και δεν χρειάζεται αναθεώρηση το ισχύον σήμερα καθεστώς.

Κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Γιάννη Βρούτση και Γκίκα Χαρδούβελη, ανέφερε ότι «ο ILO είναι ένας Οργανισμός όχι απλώς ευρωπαϊκής, αλλά παγκοσμίου φήμης και με μεγάλη αξιοπιστία. Είναι ένας οργανισμός που δύσκολα αμφισβητείται. Εμείς εκτιμούμε, ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για εμάς».

Αναφορικά με τις άνοιγμα μίνι-Ασφαλιστικού για το οποίο πιέζει η τρόικα, στελέχη του επιτελείου του Υπουργού Εργασίας υπενθύμιζαν ότι τρόικα κι ελληνική πλευρά βρίσκονται εν αναμονή των αναλογιστικών μελετών, που θα είναι έτοιμες στο τέλος Οκτωβρίου.

Σε ότι αφορά την χαλάρωση των ρυθμίσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του Υπουργείου Εργασίας απάντησε χαρακτηριστικά ότι «εμείς κάναμε την χαρτογράφηση των οφειλών και είδαμε από πού προέρχονται. Έχουμε κάνει την πρότασή μας και περιμένουμε την γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών», ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κατατεθεί στην Βουλή, ακόμη και εντός της εβδομάδας που ξεκινά αύριο, πριν δηλαδή από την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, διάταξη με την οποία να αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων ως και σε 100, με παράλληλη διαγραφή προσαυξήσεων, αλλά και μείωση του επιτοκίου απάντησε ότι «δεν γνωρίζω να υπάρχει σχεδιασμός για κάτι τέτοιο», προσθέτοντας όμως ότι δεν γνωρίζει αν ο Πρωθυπουργός, βάσει όσων είπε στην Θεσσαλονίκη αποφασίσει να προβεί η Κυβέρνηση σε τέτοια κίνηση.

Το μπαράζ υπουργικών συναντήσεων θα συνεχιστεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.