X

«Σφίγγες» οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης

Επιβλητική η παρουσία τους στον τάφο της Αμφίπολης, καθώς έφθαναν σε ύψος τα 4 μέτρα, μαζί με τα βάθρα στα οποία ήταν τοποθετημένες.

Ant1news

Καλά κρυμμένο εξακολουθούν να κρατούν το μυστικό τους οι επιβλητικές Καρυάτιδες στον τάφο της Αμφίπολης, αφού τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία στέκονταν αγέρωχες δεν έφεραν κάποιο σύμβολο ή επιγραφή που να δίνει περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το ποιος είναι θαμμένος εκεί.

Ωστόσο, το γεγονός πως τα βάθρα ανέρχονται σε 1,80 μ. καθιστά ακόμη πιο επιβλητικές τις Καρυάτιδες, οι οποίες από μόνες τους ξεπερνούν σε ύψος τα 2,20 μέτρα.

Η ανασκαφική ομάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το τέταρτο θύρωμα, το οποίο είναι έκκεντρο και μικρότερο στο άνοιγμα, συγκριτικά με τα προηγούμενα, κάτι που ανεβάζει ακόμη περισσότερο την αδρεναλίνη των ερευνητών.

Εν τω μεταξύ, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εμμένει στην άποψή της ότι «το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.» Η κ. Μενδώνη επισημαίνει πως όσο προχωρούν οι εργασίες γίνονται ολοένα και πιο σύνθετες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δώσει με σιγουριά ένα χρονοδιάγραμμα για την αποκάλυψη του μυστικού του Τύμβου Καστά.