X

Πρωτοβουλίες από την Τράπεζα Πειραιώς για ενίσχυση της ρευστότητας

Πέντε σημαντικές πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς με στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ρευστότητας.

Ant1news

Σε νέες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της χορήγησης νέων δανείων και της μείωσης των επιτοκίων προχωρά η τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Μιχάλης Σάλλας.

Ο κ. Σάλλας, μιλώντας σε εκδήλωση του επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την απονομή επιχειρηματικών βραβείων, ανακοίνωσε πέντε σημαντικές πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς.

Η πρώτη αφορά στη μείωση από την 1 Νοεμβρίου όλων των περιθωρίων επιτοκίου κατά ένα τοις εκατό (100 πόντους), για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την επιβράβευση 100.000 και πλέον πελατών της τράπεζας,  επαγγελματιών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτών, με υπόλοιπα δανείων μέχρι €200 χιλ, που παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων είναι ενήμεροι προς τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Η δεύτερη αφορά την έγκριση προγράμματος  στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους €500 εκατ. για το επόμενο δεκαπεντάμηνο, για δάνεια μέχρι €300 χιλ με περιθώριο 3% και περίοδο χάριτος 1 χρόνο.  Ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια  η περίοδος χάριτος θα είναι 2 χρόνια.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει τη δημιουργία ενός Ιδιωτικού Επενδυτικού Ταμείου – το πρώτο του είδους του στη χώρα – με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων γι αυτό και βρίσκεται σε επαφή  με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το Ταμείο, σύμφωνα με τον Μιχάλη Σάλλα, θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση €500 εκατ. από τις διεθνείς αγορές με συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και εκτιμάται  ότι, αν όλα πάνε καλά, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στη διάρκεια του Α’ τριμήνου του 2015. «Το Ταμείο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα και υπολογίζουμε να καλύψει με δανειοδότηση μέχρι 7 χρόνια τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια 200 περίπου μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρειών - από ένα σύνολο 2.000  περίπου - με τζίρο €5 - €75 εκατ. και με επικέντρωση στις δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις προστιθέμενης εγχώριας αξίας και υποκατάστασης εισαγωγών, τις επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα, ικανή διοίκηση και, ασφαλώς, ενδιαφέρον επιχειρηματικό σχέδιο», τόνισε ο κ. Σάλλας.

Η Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνει ένα δυναμικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους €700 εκατ. για το επόμενο 12μηνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Με το πρόγραμμα αυτό στόχος είναι να ενισχυθεί η προχρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και με προεξόφληση παραγγελιών σε ενήμερους πελάτες της Τράπεζας ή σε νέους πελάτες με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα.  Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα τεθεί ως προτεραιότητα την ενίσχυση του εξαγωγικού factoring με πρόσθετη χρηματοδότηση.   

Τέλος, στον προϋπολογισμό της Τράπεζας του 2015, προβλέπεται να εκταμιεύσουμε ποσό ύψους €500 εκατ. για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ, του EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και του ΕΣΠΑ.