X

Αναστέλλεται η μετεγκατάσταση των Ρομά από το Χαλάνδρι

Προσωρινή λύση δόθηκε στο θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά από τον καταυλισμό του Χαλανδρίου, ενώ η κίνηση στη λεωφόρο Μεσογείων διεξάγεται σχεδόν κανονικά.

Ant1news


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, σχετικά με τον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι, ωστόσο οι συζητήσεις των εμπλεκομένων με την απομάκρυνση των αθιγγάνων από την περιοχή συνεχίζονται, καθώς όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, φαίνεται να αναστέλλεται η λύση της μετεγκατάστασής τους στο όρος Πατέρας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά Στέλιος Καλαμιώτης και εισαγγελέας, ο κ. Ρούσσος φέρεται ότι εξέφρασε αίτημα με το οποίο ζητούσε να μην επέμβουν σήμερα και μέχρι να βρεθεί λύση οι αστυνομικές δυνάμεις στον καταυλισμό. Αίτημα το οποίο, συμμερίζεται και ο κ. Αγγελάκας.

Σε κάθε περίπτωση, από τη σύσκεψη προέκυψε ότι δεν υπάρχει λύση για τα 12 κτίσματα που ήταν προς κατεδάφιση, με τους μεν αθιγγάνους και το Πανεπιστήμιο Αθηνών να υποστηρίζουν ότι αυτά κατοικούνται κανονικά και τις εκθέσεις της πολεοδομίας να καθιστούν σαφές ότι τα κτίσματα είναι ακατοίκητα.

Έπειτα και από τη σημερινή σύσκεψη των αρμοδίων φαίνεται ότι όλα είναι ανοιχτά και θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση οι συζητήσεις για τον καταυλισμό.

Στη λεωφόρο Μεσογείων, στην οποία νωρίτερα παρουσιάστηκαν προβλήματα στην κίνηση στο ρεύμα προς Αθήνα, η κίνηση διεξάγεται κανονικά, με τις δύο λωρίδες να είναι ανοιχτές και την τρίτη να καθαρίζεται από οχήματα της Πυροσβεστικής.

Στο ρεύμα προς Σταυρό η κίνηση διεξάγεται κανονικά από το πρωί, οπότε και άρχισαν οι εντάσεις.

Ο οικισμός όπου πρόκειται να μεταφερθούν οι Ρομά του Χαλανδρίου βρίσκεται στη θέση Πατέρα, στην περιοχή των Μεγάρων και είναι πρώην στρατιωτική βάση. Πρόκειται για μία απομονωμένη περιοχή, σε απόσταση τουλάχιστον 8 χλμ από την πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή. Γεγονός που σημαίνει ότι εκτός της δυσκολίας διαβίωσης που ενδεχομένως θα υπάρχει σε μία ορεινή περιοχή, δε θα υπάρχει πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία.

Τοπική διαδικτυακή εφημερίδα των Μεγάρων επισκέφτηκε το χώρο και δημοσιεύσε φωτογραφίες:

Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι Δήμοι

Στα τέλη Οκτωβρίου συζητούνται στο ΣτΕ προσφυγές των Δήμων όπου έχει αποφασιστεί να εγκατασταθούν οι Ρομά του Χαλανδρίου.

Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι Δήμοι Μεγαρέων και Μάνδρας και ζητούν να μη γίνει στο όρος Πατέρα η μετεγκατάσταση των Ρομά, διότι υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια του πληθυσμού, θα έχουν ως Δήμοι πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση κι επιπλέον δεν εξασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής διαβίωσής τους.

Επίσης, ανάλογη προσφυγή έχουν κάνει και οι δήμοι Λυκόβρυσης-Πεύκης, όπου στα σύνορα των δήμων έχει αποφασιστεί μετεγκατάσταση και άλλων Ρομά.