X

Άμεση επιστροφή ΦΠΑ σε μόλις 7 μέρες

Στην τόνωση της ρευστότητας στην αγορά αποβλέπει η κυβέρνηση προχωρώντας στην εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει επιστροφή του ΦΠΑ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις εντός 7 ημερών

Ant1news

Μια από τις ακραίες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας φιλοδοξεί να υπερκεράσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υλοποιώντας την μνημονιακή δέσμευση για άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εντός 7 ημερών.

Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος αναμονής ξεπερνάει τους 10 μήνες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που ο έλεγχος καθυστερεί επί 3 χρόνια. Το τμήμα δημοσίων εσόδων επεξεργάζεται τα τελευταία στοιχεία της απόφασης και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Το κλειδί που θα ανοίγει την πόρτα για την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ  θα είναι το φορολογικό προφίλ κάθε επιχείρησης. Όσοι έχουν καθαρό φορολογικό μητρώο, δεν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις την τελευταία διετία και επιδεικνύουν συνέπεια στην υποβολή δηλώσεων και την απόδοση φόρων θα έχουν προτεραιότητα.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα γίνονται έλεγχοι, απλά οι έλεγχοι θα έπονται της καταβολής. Το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και το μέτρο που θα επιτρέπει σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ να καταβάλλουν το ΦΠΑ αφού το εισπράξουν, εκκρεμεί δε αίτημα στην Κομισιόν για αύξηση του ορίου στα 2 εκατ. Ευρώ.

Τα μέτρα αυτά πέραν του στοιχείου της δικαιοσύνης που τα διακρίνει, αναμένεται να συμβάλλουν στην τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, αφού 4.450 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποβάλει αιτήσεις αναμένοντας επιστροφές 657 εκατ. Ευρώ.