X

«Πρεμιέρα» για την απόδοση του ΦΠΑ αφού εισπραχθεί

Κάνοντας μια  απλή ηλεκτρονική αίτηση, μπορούν από σήμερα να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς, σε πρώτη φάση, επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών ως 500.000 ευρώ.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου 

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το ειδικό καθεστώς που προβλέπει την απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο, μόνο αφού εισπραχθεί από τον ελεύθερο επαγγελματία ή την επιχείρηση, το οποίο πριν από μερικούς μήνες είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πιέζονταν λόγω της απόδοσης ΦΠΑ που δεν είχαν εισπράξει. 

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαϊδου «η επιχείρηση, που εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς, αποδίδει στο Δημόσιο το ΦΠΑ στα τιμολόγια που εκδίδει κατά το χρόνο είσπραξης του τιμολογίου και αντίστοιχα ασκεί το δικαίωμα έκπτωσης κατά το χρόνο που πληρώνει τους προμηθευτές της. Ομοίως, οι πελάτες των επιχειρήσεων του ειδικού καθεστώτος ασκούν το δικαίωμα έκπτωσης κατά το χρόνο εξόφλησης των τιμολογίων τους από τις επιχειρήσεις του ειδικού καθεστώτος». 

Με την απόφαση αυτή καθορίζεται και ο τρόπος εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος απόδοσης του ΦΠΑ, οι βασικότερες παράμετροι της οποίας αναφέρουν ότι:

-το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανεξαρτήτως αντικειμένου, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους κατά την προηγούμενη χρήση ή την τρέχουσα δεν ξεπερνά ή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.

-για την ένταξη στο καθεστώς απαιτείται μόνο η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση ένταξης μέχρι τις 20.10.2014 και η ένταξή τους θα γίνεται αναδρομικά από 1.10.2014. 

-η παρακολούθηση των εισπράξεων θα γίνεται από τις ενταγμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο διευκολύνει την επιχείρηση, ενώ η ενημέρωση των πληρωμών προς τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται μέσω των τριμηνιαίων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών.

-η εξόφληση μπορεί να γίνεται με όλους τους τρόπους (τραπεζικά εμβάσματα, παντός είδους επιταγές, αντικαταβολή κλπ), ενώ σε περίπτωση που χρησιμοποιείται επιταγή, ως χρόνος εξόφλησης λογίζεται ο χρόνος εγχείρισης αυτής, ενώ σε περίπτωση σφράγισής της, ο ενταγμένος υποκείμενος στο φόρο θα έχει τη δυνατότητα διόρθωσης της φορολογητέας βάσης και κατά συνέπεια του οφειλόμενου φόρου. 

Περαιτέρω οδηγίες και διευκρινίσεις ως προς την λειτουργία του νέου καθεστώτος αναμένεται να δοθούν με εγκύκλιο της Κατερίνας Σαββαϊδου, η οποία ήδη, πριν καν αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου, έχει υποβάλλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξηθεί το όριο τζίρου από τις 500.000 ευρώ στα 2 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορούν να υπαχθούν σε αυτό το πλαίσιο επιστροφής ΦΠΑ πολύ περισσότερες επιχειρήσεις.