X

Αξιοζήλευτη η ομορφιά και το μεγαλείο των Καρυάτιδων

Αποκαλύπτεται και μαγεύει το μεγαλείο του μνημείου στην Αμφίπολη. Προκλητικό δημοσίευμα της Χουριέτ.

Ant1news

Μαγεύουν οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης μετά την πλήρη αποκάλυψη των δύο μαρμάρινων βάθρων, πάνω στα οποία είναι τοποθετημένες.

Με ύψος 1,40 μ., πλάτος 1,36 μ. και πάχος 72 εκατοστά, τα βάθρα είναι κατασκευασμένα από λευκούς μαρμάρινους δόμους με περιταίνια και ο διάκοσμός τους αποτελεί συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων της αίθουσας.

Το συνολικό ύψος των δύο εντυπωσιακών αγαλμάτων μαζί με τα βάθρα τους ξεπερνά τα 3,6 μέτρα, προκαλώντας δέος σε όποιον τα κοιτά.

Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ, ενώ ίχνη μπλε χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας.

Ασχέτως με τις αντικρουόμενες εκδοχές για την ακριβή τους χρονολόγηση η αποκάλυψη των Καρυάτιδων αποτελεί μια έμπρακτη διαβεβαίωση ότι το σύνολο του μνημείου είναι κάτι εξαιρετικό.

Προκλητικό δημοσίευμα της Χουριέτ για την Αμφίπολη

Και ενώ το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην ανασκαφή που πραγματοποιείται στον λόφο Καστά η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» εξαπολύει επίθεση στην Ελλάδα, καθώς με εμφανή ειρωνεία, γράφει ότι το μνημείο μας εκδικείται, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη χρονολόγησή του, ενώ καταλογίζει στους Έλληνες ότι ζουν σε μία ονειρική κατάσταση και ξεχνούν τα πραγματικά τους προβλήματα.

«Ο μυστηριακός τύμβος της Αμφίπολης παίρνει την εκδίκησή του. Μετά την αποκάλυψη της μαγικής εισόδου, τις δύο σφίγγες και τις Καρυάτιδες, τίποτα άλλο δεν έχει βρεθεί που να σηματοδοτεί ένα στοιχείο για τη χρονολογία του τύμβου. Ούτε κεραμικά, ούτε μεταλλικά ευρήματα, ούτε οστά. Ήδη οι αρχαιολόγοι τσακώνονται μεταξύ τους για το αν ο τάφος είναι ελληνικός ή ρωμαϊκός. Και αν οι πρόθυμοι πατριώτες σπεύδουν να βαφτίσουν τον τάφο της Αμφίπολης στο όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να το επιβεβαιώσουν ή να απογοητευτούν»,  αναφέρει στο άρθρο της η Ariana Ferentinou επιχειρώντας να υποβαθμίσει τα ευρήματα.

Η Χουριέτ στο δημοσίευμα της φιλοξενεί και τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά περί μακεδονικής γης που συνεχίζει να εκπλήσσει και σημειώνει, «τα λόγια του είχαν σκοπό να αγγίξουν τις βαθιές χορδές της ελληνικής ψυχής και να δώσουν μια τόνωση στο ηθικό του λαού που άρχισε να το χάνει. Άλλωστε η δημοτικότητά του παραμένει ψηλά, καθώς είναι γνωστός για την πατριωτική του θέρμη. Κάπως έτσι θα μπορούσε, ίσως, να εντυπωσιάσει κάποιους ψηφοφόρους».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Όταν μια ζεστή ημέρα του Αυγούστου ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του, μια σειρά από αξιωματούχους και πλήθος δημοσιογράφων έσπευσαν να φωτογραφηθούν μπροστά στις δύο σφίγγες, ελάχιστοι σκέφτηκαν πως η τρέχουσα πολιτική μπορεί να διαταράξει την μυστικιστική ιδιωτικότητα του αρχαίου μνημείου». 

«Αυτός ο μυστηριώδης τάφος, παίρνει την εκδίκηση του» και αυτό γιατί όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «Η ώρα στην αρχαιολογία κυλά με πιο αργό ρυθμό και δεν μπορεί να επιταχυνθεί ακόμη κι αν το πολιτικό ημερολόγιο δείχνει πρόωρες εκλογές».