X

Ανησυχία για τη νέα πτώση πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο την τελευταία πενταετία, γεγονός που οδηγεί πολλούς οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού

Ant1news

Του Θανάση Τσίτσα

Η εκ νέου καταγεγραμμένη πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για μια νέα οικονομική ύφεση στα κράτη-μέλη της, επισημαίνει ο Jack Ewing σε ανταπόκριση από τη Φραγκφούρτη στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Eurozone’s Drop in Inflation Carries More Fears of Another Recession» (σελ. Β5).

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο την τελευταία πενταετία, γεγονός που οδηγεί πολλούς οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού.

Ωστόσο, ακόμη και το τρέχον - χαμηλό -επίπεδο πληθωρισμού συμβάλλει στην καθυστέρηση αγορών από τους καταναλωτές, την απώλεια εισοδημάτων από εταιρείες και την εκτόξευση της ανεργίας από τα ήδη υψηλά επίπεδα όπου βρισκόταν.

Παράλληλα, η ανεργία στις 18 χώρες της ευρωζώνης παρέμεινε στο 11.5% τον περασμένο Αύγουστο, βάσει των στοιχείων της Eurostat και σχεδόν ένας στους τέσσερις νέους στην ευρωζώνη βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία περασμένων μηνών, η Ελλάδα (τον Ιούνιο 2014) και η Ισπανία είχαν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, με 27% και 24.4% αντίστοιχα, αν και στις δύο χώρες, τα ποσοστά μειώθηκαν έκτοτε ελαφρώς. Στο ίδιο πλαίσιο, σε Ελλάδα και Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων παρέμεινε άνω του 50%, ενώ στην Ιταλία και την Κροατία ήταν άνω του 40%, προσθέτει η ανταπόκριση.