X

«Κούρεμα» με… την «ψιλή» στα υπέρογκα πρόστιμα για χρέη στο Δημόσιο

Κυνήγι μεγαλοοφειλετών και φοροφυγάδων που κοροϊδεύουν το Κράτος και ζουν πλουσιοπάροχα. Επιείκεια για μικροοφειλέτες και όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου 

Έρχεται, μεγάλο «τσεκούρι» στα υπέρογκα πρόστιμα και μπαίνει τέλος στις ποινικές διώξεις όσων χρωστούν στο Δημόσιο, αφού όπως φαίνεται σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Οικονομικών, μετά από εισηγήσεις που δέχεται. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι εισηγήσεις προβλέπουν σημαντικές μειώσεις των προστίμων έως και 50%, για να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των επιβαλλόμενων χρηματικών ποινών. 

Έτσι, στο στόχαστρο για μειώσεις, μπαίνουν:

-         τα πρόστιμα που προσαυξάνουν κάθε οφειλή φόρου κατά 10%, 20% ή 30% σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης για 2, 12 ή 24 μήνες αντίστοιχα και

-         ο διπλασιασμός της οφειλής σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου. 

Την ίδια ώρα, έρχεται το τέλος των ποινικών διώξεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το χρονικό περιθώριο εξέτασης των προσφυγών των φορολογουμένων στην Διεύθυνση Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. 

Από την άλλη πλευρά, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν όσοι οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 300.000 ευρώ, ενώ με επιείκεια και με ευνοϊκές ρυθμίσεις θα αντιμετωπίζονται οι μικρομεσαίοι οφειλέτες.

«Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης καταβολής φόρων είναι εξοντωτικά και η λογική αυτή δεν αποδίδει. Αντιθέτως, αυτό που αποδίδει είναι ένα ορθολογικό πρόστιμο σε συνδυασμό με τη λειτουργία ενός αποδοτικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού που θα εντοπίσει τον παραβάτη. Σε κάθε περίπτωση τα υπέρογκα πρόστιμα έχουν πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα και έχουν ως συνέπεια να αυξάνεται σημαντικά το ύψος των φορολογικών οφειλών που βεβαιώνονται αλλά παραμένουν ανείσπρακτες», υποστηρίζει στέλεχος του υπουργείου. 

Έρχεται «ανελέητο κυνήγι» για τους Μεγαλοοφειλέτες - Οι πλειστηριασμοί και στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ & Φορέων !

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να εντείνει τις προσπάθειές της για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ (χωρίς πρόστιμα και τόκους).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το μέτρο της ηλεκτρονικής αναγγελίας, μέσω διαδικτύου, των επικείμενων πλειστηριασμών ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων όσων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 300.000 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, οι προγραμματιζόμενοι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων όσων οφείλουν άνω των 300.000 ευρώ ανακοινώνονται μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.publicrevenue.gr.

Σκοπός της ΓΓΔΕ είναι η διασύνδεση της ιστοσελίδας μέσω της οποίας αναγγέλλονται οι πλειστηριασμοί και με άλλες ιστοσελίδες, όπως η ιστοσελίδα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ.) και οι ιστοσελίδες Δήμων και Περιφερειών.

Επιπλέον, για το φοροκυνηγητό των μεγαλοοφειλετών θα επιστρατευθούν και άλλα όπλα, όπως το δικαίωμα του Δημοσίου να προχωρήσει στην άσκηση αγωγών καταδολίευσης για όσους μεταβιβάζουν τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους σε συγγενικά τους πρόσωπα προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.

Επιείκεια για μικροοφειλέτες και όσους δεν μπορούν να πληρώσουν 

Όσον αφορά τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο πιο μικρά ποσά η αντιμετώπιση από την πλευρά των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ δεν θα είναι αυστηρή και σύμφωνη με το γράμμα του νόμου αλλά θα έχει ως κύριο στόχο τη διευκόλυνσή τους ώστε να μπορέσουν να εξοφλήσουν ομαλά τις οφειλές τους. 

Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζονται οι νέες ρυθμίσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σε πολλές μηνιαίες δόσεις, οι οποίες για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 100, ενώ για χρέη πάνω από το όριο αυτό θα κυμαίνονται από 2 έως και 72. Ταυτόχρονα, θα ισχύουν και σημαντικές εκπτώσεις επί των προστίμων και των προσαυξήσεων που θα κλιμακώνονται από 30% έως και 90% όσο λιγότερες είναι οι δόσεις που θα επιλέγουν οι φορολογούμενοι για την αποπληρωμή των χρεών τους. 

Τέλος στην ποινική δίωξη για χρέη 

Στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών εντάσσεται και η κατάργηση του μέτρου της ποινικής δίωξης για τη μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο καθώς και η επιμήκυνση του χρόνου εξέτασης των υποθέσεων των φορολογουμένων από τη Διεύθυνση Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. 

Άλλωστε όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης: 

-         Οι οφειλέτες του Δημοσίου που αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους και δεν είναι φοροφυγάδες δεν θα διώκονται ποινικά και ως εκ τούτου δεν θα συλλαμβάνονται. Αυτό σημαίνει ότι για τους οφειλέτες αυτούς θα καταργηθούν οι διατάξεις που ισχύουν σήμερα και προβλέπουν ότι όσοι δεν καταβάλλουν τα βεβαιωμένα στις Εφορίες και τα Τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης:

- Έως ένα 1 έτος, εφόσον το συνολικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ,

- 6 τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ,

- 1 τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ,

- 3 τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

-         Θα αυξηθεί από 60 σε 90 ή ακόμη και σε 120 μέρες το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου η Διεύθυνση Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη να εξετάζει τις προσφυγές των φορολογουμένων κατά των πράξεων επιβολής φόρων και προστίμων που εκδίδουν οι Εφορίες, τα Τελωνεία και οι λοιπές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και να εκδίδει αποφάσεις.

-         Θα καθιερωθεί ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της διαδικασίας της ενδικοφανούς προσφυγής και της προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η δημιουργία ενός ακόμα ενδιάμεσου ανεξάρτητου φορέα, στον οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι αμφισβητούν πράξεις της Φορολογικής Διοίκησης, πριν προσφύγουν τελικά στα δικαστήρια.