X

Νέα ευρήματα ρίχνουν φως στον γρίφο της Αμφίπολης

Τρία τμήματα από μαρμάρινη θύρα αποκαλύφθηκαν στον τρίτο θάλαμο του μνημείου της Αμφίπολης.

Ant1news

 

Για τυπική μορφή μακεδονικού τάφου κάνουν λόγο πια οι αρχαιολόγοι, μετά και τα νέα ευρήματα, που ρίχνουν φως στο γρίφο του μεγαλειώδους μνημείου.

Τα τρία τμήματα από μαρμάρινη θύρα που αποκαλύφθηκαν μετά την αφαίρεση χωμάτων στον τρίτο θάλαμο «μιλούν» για την ταυτότητα του μνημείου, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για τάφο.

Η θύρα είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο Θάσου όπως και τα υπόλοιπα ευρήματα στον τάφο. Επίσης στη θύρα βρέθηκε στροφέας, δηλαδή ο μεντεσές της πόρτας.



Στα χώματα του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν καρφιά χάλκινα και σιδερένια.

“Η ανασκαφή προχωρά πολύ καλά” δήλωσε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, αναφερόμενη στην εξέλιξη της αρχαιολογικής σκαπάνης στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα με τη μαρμάρινη δίθυρη θύρα την επιβεβαιώνουν, απάντησε πως "η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει, ακόμη μια φορά, την άποψή μας ότι πρόκειται για έναν τάφο και υπάρχει ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα που ανήκει στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα”.

Όσον αφορά τον ένοικο του ταφικού μνημείου, η κ. Περιστέρη απάντησε ότι “είναι πολύ νωρίς. Άμα δεν τελειώσουν μια ανασκαφή οι αρχαιολόγοι ποτέ δεν μπορούν να πουν ποιος ή ποιοι είναι μέσα”.

Αναφερόμενη στην υποστύλωση που γίνεται, η κ. Περιστέρη επεσήμανε ότι "πάμε πολύ καλά, είναι δουλειές που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και για την ασφάλεια των εργαζομένων και για την ασφάλεια του μνημείου".

Στη σημαντικότητα του ευρήματος στον λόφο Καστά αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. “Το πάρα πολύ σημαντικό εύρημα στο λόφο Καστά επιβεβαιώνει το πόσο σημαντική είναι η Αμφίπολη στη μακρά ιστορική της διάρκεια. Η Αμφίπολη από τη στιγμή που ιδρύεται από τους Αθηναίους είναι μια ακμάζουσα πόλη με πολλούς φυσικούς πόρους, άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που οι Αθηναίοι επέλεξαν να ιδρύσουν την αποικία και η σημαντικότητά της συνεχίστηκε και μέχρι τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους".

Συνεχίζοντας, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι "την Αμφίπολη, το υπουργείο Πολιτισμού δεν την ανακάλυψε όπως κάποιοι θέλουν να λένε, τώρα. Είναι πολλά χρόνια που ασχολείται. Απόδειξη τα έργα του ΕΣΠΑ στο αρχαίο γυμνάσιο και στο βυζαντινό πύργο. Περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για τα δύο αυτά μνημεία. Η δημοσιότητα και η προβολή του συγκεκριμένου μνημείου, προφανώς η ύπαρξή του, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου, ένα μοναδικό περιβάλλον, ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην τοπική και εθνική οικονομία”.