X

«Σφάλμα του συστήματος» οι λανθασμένες χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ

Επιπλέον χρεώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα διορθωθούν άμεσα, τονίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ευνοϊκές αλλαγές στα «μπλοκάκια».

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε «σφάλμα» του συστήματος οφείλεται η πιθανή χρέωση που εμφανίστηκε στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet για όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω ΔΙΑΣ δεν εμφανίζεται η πληρωμή αλλά η προσαύξηση λόγω ληξιπρόθεσμου χρέους, υποστηρίζουν πηγές της ΓΓΔΕ και τονίζουν ότι «θα διορθωθεί άμεσα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΓΔΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, αλλά και άλλων φόρων που εξοφλούνται με σχετική περιοδικότητα. Για παράδειγμα εξετάζεται αν θα μπορούσαν να γίνουν πληρωμές μέσω ATM ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων ταχυπληρωμών.

Ωστόσο, με την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου, έως την οποία είχαν παγώσει οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με οφειλές ΕΝΦΙΑ, οι συμψηφισμοί υλοποιούνται κανονικά. Όσοι επομένως δικαιούνται επιστροφή φόρου, δεν θα την λάβουν ή θα λάβουν το μέρος που περισσεύει μετά το συμψηφισμό με τον φόρο ακινήτων. Μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους τρέχουν παράλληλες διασταυρώσεις προκειμένου να γίνουν συμψηφισμοί με τυχόν ασφαλιστικές εισφορές.

ΓΓΔΕ: Εισήγηση για μη πληρωμή τέλους επιτηδεύματος σε ανενεργά μπλοκάκια

Σημαντικό είναι επίσης ότι η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου φέρεται να εισηγείται κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους στη διάρκεια του έτους δεν είχαν καθόλου εμπορική δραστηριότητα ή διατήρησαν ανενεργά μπλοκάκια.

Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό των «συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών», η μηνιαία υποβολή τους πάει περίπατο. Από το 2015, καθιερώνεται πάγια η τριμηνιαία υποβολή, ενώ σημειώνεται ότι για το 2014, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής μηνιαίων συγκεντρωτικών –που έγιναν τριμηνιαίες– θα πρέπει να τις υποβάλλουν και για τα τέσσερα τρίμηνα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.