X

Το μυστήριο με το δόρυ και το χρυσό δαχτυλίδι στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Συγκλονιστικά ευρήματα έρχονται στο φως από την ερευνητική ομάδα που επιχειρεί στον υποθαλάσσιο χώρο  του γνωστού ναυαγίου των Αντικυθήρων. Τις προσεχείς μέρες οι επίσημες ανακοινώσεις

Ant1news

Ένα χρυσό δαχτυλίδι-που πιθανότατα υποδηλώνει την ύπαρξη ενός αγάλματος-, ένα δόρυ ύψους 220 εκατοστών, μια άγκυρα, τμήμα σκελετού κλίνης και μια συστάδα αγγείων βρίσκονται ανάμεσα στους θησαυρούς που έχουν ανακαλύψει μέχρι στιγμής η νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται εν εξελίξει στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου.

114 χρόνια μετά από την πρώτη εκείνη αποστολή που έφερε στο φως τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων οι αρχαιολόγοι βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη ενός νέου θησαυρού. Την περασμένη Παρασκευή είχε διοργανωθεί εκδήλωση όπου και θα παρουσιάζονταν τα πρώτα ευρήματα που έχει φέρει στο φως η διεθνής ερευνητική ομάδα, αλλά η εκδήλωση δεν έγινε ποτέ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαγόρευσε κάθε ανακοίνωση-παρά ταύτα διαρροές υπήρξαν- προκειμένου οι όποιες ανακοινώσεις και η παρουσίαση των ευρημάτων και του σχετικού οπτικοακουστικού υλικού να γίνει από τον ίδιο τον Υπουργό κ. Κώστα Τασούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος», τα σόναρ του ερευνητικού σκάφους Γλάρος, έδειξαν ογκώδη αντικείμενα καλυμμένα με άμμο και επίπαγο. Τα δε ευρήματα από τα ρομποτικά μηχανήματα που οργώνουν τον βυθό, υπόσχονται πολλές εκπλήξεις. Μεταλλικά αντικείμενα χτύπησαν στους ανιχνευτές των αρχαιολόγων δυτών, κατά την διάρκεια της έρευνας σε βάθος 55 μέτρων.

Το δόρυ που εντοπίστηκε φαίνεται ότι δεν συνδέεται με κανέναν από τους ήδη γνωστούς θησαυρούς που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, γεγονός που σημαίνει ότι είτε ανήκει σε άλλο άγαλμα είτε σε κάποιο άλλο καλλιτεχνικό σύμπλεγμα. Οι δε συστάδες αμφορέων που εντοπίστηκαν, βρέθηκαν σε απόσταση 200 μέτρων από το χώρο του πρώτου ναυαγίου κι έτσι Αμερικανοί κι Έλληνες αρχαιολόγοι διαφωνούν αν όλα αυτά είναι ευρήματα από το πρώτο ναυάγιο ή αν προέρχονται από ένα δεύτερο πλοίο που συνόδευε το πρώτο.

Φως στα ευρήματα και απαντήσεις στις ερωτήσεις, αναμένεται να δοθούν τις επόμενες μέρες από τον κ. Τασούλα. Δεν αποκλείεται πάντως οι ανακοινώσεις να γίνουν την προσεχή Πέμπτη (9 Οκτωβρίου), ημέρα που ενδέχεται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς  να επισκεφθεί το νησί προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της έρευνας.