X

Ξεμπλοκάρουν 35.000 εφάπαξ – Σε ποια Ταμεία δίνεται πρόσθετη χρηματοδότηση

Ανάσα και για εκατοντάδες εταιρείες στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας, από την έκτακτη ενίσχυση νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ προς εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους.

Ant1news

 

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Ανακούφιση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά  και σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν ακόμη και από το 2012 να εισπράξουν το εφάπαξ τους, δίνει η απόφαση της Κυβέρνησης να διαθέσει επιπλέον 800 εκατομμύρια ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών Οργανισμών του Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων.

Τα χρήματα προέρχονται από το περσινό πλεόνασμα και βασικός στόχος είναι, πέραν της συνέπειας του Κράτους απέναντι σε εταιρείες και πολίτες που περιμένουν μήνες ή και χρόνια για τα εισπράξουν όσα τους οφείλει το Δημόσιο, να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Από τα 800 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τα μισά αναμένεται να δοθούν σε φορείς ασφάλισης του Δημοσίου για την απόδοση εφάπαξ, με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν επιτάχυνση της πληρωμής τουλάχιστον 35.000 εφάπαξ σε ασφαλισμένους, που περιμένουν στην ουρά, παρότι έχουν βγει στην σύνταξη ακόμη κι από το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, από τα 800 εκατομμύρια, γύρω στα 370 εκατομμύρια θα δοθούν σε νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ  για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και τα υπόλοιπα περίπου 430 εκατομμύρια σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης για την απόδοση εφάπαξ.

Εξ αυτών, γύρω στα 260 εκατομμύρια ευρώ θα πάρει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για να πληρώσει γρηγορότερα το εφάπαξ σε 32.211 ασφαλισμένους του, που έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον Ιανουάριο του 2013 και ύστερα.

Άλλα 90 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μοιραστούν στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και στα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού για την χορήγηση εφάπαξ σε ασφαλισμένους τους που περιμένουν ήδη από τις αρχές του περασμένου χρόνου, ορισμένοι ακόμη και από το φθινόπωρο του 2012.

Περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τομέων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) για την πληρωμή 2.300 εφάπαξ, κυρίως συνταξιούχων υπαλλήλων του ΟΣΕ, που τα περιμένουν ως και δυόμισι χρόνια

Τα «ρέστα», δηλαδή λίγα περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ, θα δοθούν σε άλλα Ταμεία Πρόνοιας (πχ. το ΝΑΤ) επίσης για την εξόφληση εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή για πάνω από έναν χρόνο.