X

Πιλοτική έναρξη για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»

Βοήθημα ως και 500 ευρώ τον μήνα, σε 380.000 νοικοκυριά που ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα προσφέρει το πρόγραμμα.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Την εξασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος μέχρι και 500 ευρώ τον μήνα για τις οικογένειες 700.000 ανθρώπων σε όλη την χώρα που ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας προβλέπει το πρόγραμμα για το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» που παρουσιάζεται την Τρίτη από τον Πρωθυπουργό. Η εφαρμογή του αρχίζει πιλοτικά για έξι μήνες σε 13 δήμους, έναν σε κάθε περιφέρεια.

Το Δημόσιο θα «συμπληρώνει» το πραγματικό εισόδημα των δικαιούχων, μέχρι να φτάσει στα όρια ελάχιστου εισοδήματος που έχουν θεσπιστεί, βάσει των μελών κάθε νοικοκυριού.

Για τους άγαμους το ετήσιο όριο είναι στα 2.400 ευρώ και για τους έγγαμους στα 3.200 ευρώ, αυξανόμενο κατά 600 ευρώ για κάθε ανήλικο και 1.200 ευρώ για κάθε άλλο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Ενδεικτικά, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί είναι 4.200 ευρώ τον χρόνο ή 350 ευρώ τον μήνα. Αν το πραγματικό εισόδημα του είναι 250 ευρώ, θα παίρνει από το Δημόσιο άλλα 100 το μήνα για να φτάσει στο εγγυημένο όριο. Αν αποδεδειγμένα, έχει μηδενικό εισόδημα, θα παίρνει κάθε μήνα και τα 350 ευρώ.

Ως εισόδημα, θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό εισόδημα την «περίοδο» υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα, αφού μάλιστα αφαιρεθούν το 20% των εσόδων από μισθούς και προγράμματα κατάρτισης, οι ασφαλιστικές εισφορές και η εισφορά αλληλεγγύης και τα ποσά των αναπηρικών επιδομάτων. Αν ο δικαιούχος έχει ακίνητη περιουσία η αξίας της δεν πρέπει να ξεπερνά κατά περίπτωση από τις 90.000 ως τις  200.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι δικαιούχοι του προγράμματος, μεταξύ των οποίων θα είναι όλοι οι υπερήλικες ανασφάλιστοι, θα  προωθούνται κατά περίπτωση για ένταξη σε προγράμματα στήριξης όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και ευρωπαϊκά προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και θα διευκολύνονται να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.