X

«Έκλεισε το μάτι» η Λαγκάρντ για την απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΔΝΤ

Στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έγινε το πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο.

Ant1news

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχάρη την Ελλάδα για τη «μεγάλη πρόοδο» που έχει κάνει και «θα είναι αρωγός» στην ελληνική προσπάθεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την ημίωρη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Χαρδούβελης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ’ αυτό που πάμε να πετύχουμε».

Η «βεντάλια» άνοιξε δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή, μετά τη συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε ότι «στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι δύσκολο εγχείρημα».

Γεγονός είναι πάντως ότι στην ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψαν τα χαμόγελα. «Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είχαν άγχος το πρωί και ήταν σκυθρωποί και τώρα αισθάνονται καλύτερα, υπάρχουν χαμόγελα, λόγω της θετικής ανταπόκρισης από μέρους της κυρίας Λαγκάρντ», δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

Στο σύνολό της η συνάντηση διήρκησε μισή ώρα, αλλά προηγήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ για δέκα λεπτά. Από μέρους του Ταμείου, εκδόθηκε ανακοίνωση για τη συνάντηση Λαγκάρντ-Χαρδούβελη, στην οποία αναφέρεται:

«Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα. Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τις (ελληνικές) Αρχές για τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε (στην Ελλάδα) να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας, στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Τάσος Αναστασάτος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας. Από πλευράς του ΔΝΤ έλαβαν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης και οι συνεργάτες του αναχωρούν από την αμερικανική πρωτεύουσα με προορισμό το Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup.