X

Πόση αύξηση και πόσα αναδρομικά θα δουν στους μισθούς τους οι ένστολοι τον Δεκέμβριο

Στο 50% αποκαθίστανται οι απώλειες των ενστόλων, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Αποκατάσταση του 50%, τόσο των αναδρομικών που έχασαν, όσο και από τις περικοπές στους μισθούς τους θα λάβουν οι ένστολοι σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, οι ένστολοι θα λάβουν με το μισθό του Δεκεμβρίου και τα αναδρομικά των προηγούμενων 5 μηνών, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2014, ενώ  από τον Ιανουάριο του 2015 και σε 36 δόσεις θα λάβουν το 50% από τους μισθούς που έχασαν για τον Αύγουστο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2014.

Άρα, τον Ιανουάριο οι ένστολοι θα πάρουν το 1/36 για τα αναδρομικά Αυγούστου 2012-ιουνίου 2014.

Παράδειγμα: Ένας αξιωματικός που με τις περικοπές του καλοκαιριού του 2012 έχασε 200 ευρώ από τον μισθό του, θα λάβει τον Δεκέμβριο τα 100 ευρώ του Δεκεμβρίου και ακόμη 500 ευρώ για τους προηγούμενους 5 μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών δεν θα υπάρξει συμψηφισμός με το κοινωνικό μέρισμα που έλαβαν οι ένστολοι, ενώ θα παραμείνουν ξεπαγωμένες και οι μισθολογικές προαγωγές όπως ισχύει από το καλοκαίρι του 2012.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση δεν μελετά νέο μισθολόγιο για τους ένστολους, όμως όπως είπε, εάν εσωτερικά τα σώματα ασφαλείας θέλουν να κάνουν αναπροσαρμογές στους μισθούς τους, με το ίδιο αποτέλεσμα στη δαπάνη του προϋπολογισμού όμως, μπορούν να το κάνουν. Και συμπλήρωσε: «εάν δηλαδή θέλουν να μειωθεί λίγο ο μισθός των στρατηγών και να αυξηθεί κατά τι του λοχία, για παράδειγμα, αυτό είναι δικό τους θέμα, αλλά σε καμία περίπτωση να μην προκύψει επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό».

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το εννεάμηνο, τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στα 2,5 δις, ευρώ, δηλαδή υπήρξε υπέρβαση κατά 1 δις. με βάση το στόχο.