X

Ποιος ήταν ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, που πέθανε στα 95 του χρόνια

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση, είχε  φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα.

Ant1news

Σε ηλικία 95 ετών πέθανε ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

«Ένας έντιμος πολιτικός και μαχητικός υπερασπιστής των εθνικών μας δικαίων, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος έφυγε από κοντά μας. Ως φίλος και συμπατριώτης του, εκφράζω στην οικογένειά του τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

"Μια από τις πιο μεγάλες εμβληματικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης, ένας κορυφαίος αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, ένας πραγματικός υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος έφυγε πλήρης ημερών από κοντά μας", αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και συνεχίζει: "Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος στάθηκε στο πλευρό του  Ανδρέα Παπανδρέου και έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ έχοντας πάντα μια έντονη αίσθηση αξιοπρέπειας. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έδωσε μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες και ως αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας χειρίστηκε κρίσιμα θέματα της εθνικής  πολιτικής . Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση της παράταξης και φεύγει έχοντας την πλήρη εκτίμηση όλου του ελληνικού λαού. Στην οικογένεια του και ιδιαίτερα στο γιο του Γιώργο, μέλος της ηρωικής κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-12, απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια".

Την θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του για την απώλεια του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Συγκεκριμένα ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε: «Με θλίψη  πληροφορήθηκα την απώλεια του ιστορικού στελέχους,  αγωνιστή της αντίστασης κατά της Δικτατορίας, πρώην Αντιπροέδρου των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου. Το ήθος οι αγώνες του και η συνέπεια  του ας αποτελούν για όλους  παράδειγμα. Η ιστορία έχει καταγράψει τη διαδρομή του. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του».

Τα συλληπητήρια του για τον θάνατο του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου εξέφρασε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος υπήρξε σε όλη του τη ζωή υπόδειγμα έντιμου αγωνιστή. Η αντιδικτατορική του δράση, για την οποία διώχθηκε και εξορίστηκε, οι αγώνες του για την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα μας, αλλά και το αδιαμφισβήτητο πολιτικό του ήθος, τον καθιστούν ξεχωριστή προσωπικότητα και αξίζουν κάθε σεβασμό.  Για τον θάνατό του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», επισήμανε σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

"Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση ενάντια στην Απριλιανή χούντα και διώχθηκε από αυτήν, με εξορίες στη Σύρο και τη Γυάρο και με τα σκληρά βασανιστήρια στην ΕΣΑ. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του για την απώλειά του", αναφέρει παράλληλα σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος 

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι της Μεσσηνίας, προερχόμενος από οικογένεια με στρατιωτική παράδοση.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1939 ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, αλλά πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940-1941[1], συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε στις μάχιμες μονάδες του Ελληνικού Στρατού. Μετά το 1945 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich) της Μεγάλης Βρετανίας.

Υπήρξε διοικητής διάφορων Μονάδων του Στρατού, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, και παράλληλα ειδικός σύμβουλος στο τότε Υπουργείο Συντονισμού. Τελικά παραιτήθηκε από το στρατό με το βαθμό του Συνταγματάρχη (ΜΧ) και πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου στη Μεσσηνία όπου εξελέγη βουλευτής το 1963 και 1964. Καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση συμμετέχοντας στην συλλογική ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντίστασης).

Το καλοκαίρι του 1967 φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση κρατήθηκε εκ νέου στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971, οπότε ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) στην Ελλάδα. Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στα οποία είχε ενεργό συμμετοχή, συνελήφθη και βασανίστηκε στην Ε.Σ.Α. απ' όπου μεταφέρθηκε στη Γυάρο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.

Το 1974 μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985). Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Κατά την δεύτερη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (1985-1989), ήρθε κάποιες φορές αντιμέτωπος με τον έτερο Αντιπρόεδρο, Μένιο Κουτσόγιωργα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναθέσει την εποπτεία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στον πρώην συνταγματάρχη Χαραλαμπόπουλο, και την εποπτεία του Κυβερνητικού Συμβουλίου (ΚΥΣΥΜ, η σημερινή Κυβερνητική Επιτροπή) στον Κουτσόγιωργα.

Αν και προερχόταν από τον κεντρώο χώρο, εξελίχθηκε σε ένα από τα αριστερά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και ήδη από την περίοδο του αγώνα εναντίον της Χούντας είχε αναπτύξει σχέσεις με σοσιαλιστικά και εθνικο-απελευθερωτικά κινήματα σε διάφορες χώρες: μάλιστα ο τουρκικός Τύπος τον είχε κατηγορήσει ότι ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας βοηθούσε με όπλα τους αντάρτες Κούρδους του PKK.

Το 1993 το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην κυβέρνηση αλλά πλέον ο Χαραλαμπόπουλος ήταν αποστασιοποιημένος από τις κεντρικές επιλογές της ηγεσίας του.

Τον Ιανουάριο του 1996 και μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί με αντιπάλους τους Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γεράσιμο Αρσένη (εξελέγη ο πρώτος).

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ήταν παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπουλου, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας και ήταν πατέρας δύο παιδιών του Γιώργου - Ερνέστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών και δικηγόρου, και του Χάρη Χαραλαμπόπουλου.