X

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η γοητευτική Αμάλ και η στήριξη Βρετανών βουλευτών

Ως ένα διαχρονικό ζήτημα παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας παρουσιάζεται η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δείτε τι είπαν Βρετανοί βουλευτές.

Ant1news

Στο προσκήνιο της διεθνούς κοινότητας μπαίνει και πάλι το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά την επίσκεψη της συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ.

Η επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Ελλάδα και οι επαφσς που είχε με Έλληνες αξιωματούχους δίνουν νέα λάμψη στην υπόθεση, ενώ εντυπωσιακές ήταν οι αναφορές του ξένου  Τύπου, παρουσιάζοντας το ως ένα διαχρονικό ζήτημα παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας.

Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσε η συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών που έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων για θέματα πολιτισμού στην Βρετανία.

«Είναι γεγονός ότι η παρέλαση κλεμμένων λαφύρων από το κατά τ' άλλα εξαιρετικό Βρετανικό Μουσείο, είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί ντροπή γι' αυτή τη χώρα. Σίγουρα το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται τώρα να συμμετέχει εποικοδομητικά, να ενεργήσει γενναιόδωρα και να  αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα». Αυτά επισήμανε σήμερα, όσο πιο εμφατικά μπορούσε μέσα στη βρετανική Βουλή, ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Άντριου Τζορτζ, μετά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.

Υποστηρικτής του και ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος τόνισε ότι τα αντικείμενα αυτά έχουν βασικά κλαπεί από τον λαό της Ελλάδος. «Υπάρχουν πολύ δυνατά συναισθήματα γι' αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Πιθανότατα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να βελτιωθούν αν υιοθετήσουμε εποικοδομητικά τη θέση επιστροφής κάποιων, αν όχι όλων των αντικειμένων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόρμπιν.

Η επίσκεψη της κυρίας Κλούνεϊ στην Ελλάδα και οι συναντήσεις της με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μεγάλων εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων και με τα ρεπορτάζ και συνεχείς ανταποκρίσεις κάλυψαν εκτενώς το θέμα.  

Το ΒΒC αναφέρθηκε στην επίσκεψη της «Βρετανής δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν που πρόσφατα παντρεύτηκε τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ και παρέχει συμβουλές στην Ελλάδα για το πώς να ανακτήσει τα γλυπτά», ενώ το ρεπορτάζ φιλοξένησε τις δηλώσεις της υπουργού Αθλητισμού Τουρισμού και Ισότητας Ελεν Γραντ που είπε στους βουλευτές πως «η UNESCO είναι έτοιμη να διευκολύνει τη διαιτησία και ότι η κυβέρνηση μπορεί να σκεφθεί την πρόταση και να απαντήσει εν ευθέτω χρόνω» τονίζοντας πως τα γλυπτά «κατέχονται νόμιμα από το Βρετανικό Μουσείο».

Η Ουάσινγκτον Ποστ έγραφε πως «Η Αμάλ Κλούνεϊ, διακεκριμένη δικηγόρος και ακτιβίστρια, έφθασε χθες στην Αθήνα με την ελπίδα να δώσει νέα ώθηση στη διεκδίκηση της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», ενώ στο ίδιο άρθρο υπογραμμίζονται οι συναντήσεις της Αμάλ Κλούνεϊ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα.

Το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων διαχρονικά αναλύεται με αναφορές στα πρόσωπα που πήραν μέρος στον αγώνα της διεκδίκησής τους, πρόσωπα όπως η Μελίνα Μερκούρη, «μια Ελληνίδα ηθοποιός που έγινε υπουργός Πολιτισμού και αγωνίστηκε με ακατάπαυτο ζήλο για την επιστροφή των μαρμάρινων θεών, αλόγων και μυθικών αναπαραστάσεων στην Αθήνα από το Βρετανικό Μουσείο».

Μετά τη Μελίνα τη σκυτάλη παίρνει, σύμφωνα με το άρθρο, η Αμάλ Κλούνεϊ, «σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία, ως μέλος ομάδας νομικών, αναζητά τρόπους αξιοποίησης του διεθνούς δικαίου και της κοινής γνώμης για την επιστροφή της συλλογής στην Ελλάδα».