X

Προς πλήρη αποκατάσταση το εντυπωσιακό ψηφιδωτό στην Αμφίπολη

Στο τελικό στάδιο μπαίνουν πλέον οι ανασκαφές και αναμένεται η λύση στα ερωτήματα που εξακολουθούν να προβληματίζουν τους αρχαιολόγους.

Ant1news

Σε αγωνιώδη προσπάθεια εντοπισμού όλων των μεμονωμένων ψηφίδων- που λείπουν από την τελευταία εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Αμφίπολη- έχουν επιδοθεί οι αρχαιολόγοι εντός του ταφικού μνημείου και η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής οι προσπάθειες τους έχουν αποδώσει.

Ψηφίδα προς ψηφίδα μαζεύουν τα κομμάτια τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν σε ειδική ομάδα η οποία θα επιχειρήσει την πλήρη αποκατάσταση της «Αρπαγής της Περσεφόνης». Όπως είναι γνωστό στην μέση του έργου που έχει προκαλέσει τον παγκόσμιο θαυμασμό υπάρχει ένα κενό το οποίο δεν γνωρίζουμε πως δημιουργήθηκε.

"Οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές στην Αμφίπολη θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στον δεύτερο θάλαμο του τύμβου Καστά", είπε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.

Ο χρόνος βέβαια που θα χρειαστεί προκειμένου να γίνει η πλήρης αποκατάσταση, παραμένει αδιευκρίνιστος. Σε κάθε περίπτωση πάντως εκτιμάται πως προχωρούμε στο τελευταίο στάδιο των ανασκαφών με τις αποχωματώσεις στον τρίτο θάλαμο για τον οποίο η κα. Περιστέρη εξακολουθεί να επιμένει πως είναι ο ταφικός.

Κι ενώ η ταυτότητα του ενοίκου θα συνεχίζει να μας απασχολεί για αρκετό καιρό ακόμα, τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας που επιχειρεί τις ανασκαφές στον τύμβο Κάστα, προβληματίζονται αναφορικά με τον χρόνο που σφραγίσθηκε το μνημείο, την αμμώδη επίχωση, τους τοίχους σφράγισης και την ύπαρξη θύρας στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο, πιστεύοντας πως ίσως έμεινε ανοιχτό στο κοινό για αρκετά χρόνια πριν την σφράγιση του.