X

Ο Μέγας Φαραώ Τουταγχαμών δεν ήταν και τόσο τέλειος…

Η αναπαράσταση της θρυλικής μορφής της Αρχαίας Αιγύπτου, έδειξε πως είχε  μια σειρά  από δυσμορφίες που πιθανώς οφείλονται σε αιμομιξία.

Ant1news

Αν θα επιχειρούσαμε να βρούμε τον αντίστοιχο «πλανητάρχη» του 14ου αιώνα Π.Χ, η επιλογή μας θα ήταν προφανώς μία και μοναδική. Ο ηγέτης της Αρχαίας  Αιγύπτου, ο Μέγας Φαραώ που έμεινε στην ιστορία και γράφτηκαν τόσα για αυτόν, ο Τουταγχαμών.

Μόνο που η αλήθεια για την ανατομία του θρυλικού αυτού ηγεμόνα μάλλον θα απομυθοποιήσει την ιστορική αυτή προσωπικότητα. Όταν ανακαλύφθηκε η σαρκοφάγος που περιείχε το μουμιοποιημένο σώμα του, οι επιστήμονες προσπάθησαν να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και να αναπαραστήσουν την μορφή του.

Οι έρευνες σε ότι αφορά την μορφολογία και την ανατομία του σώματος του απέδειξαν πως ο Μέγας Φαραώ έπασχε από σοβαρές ορμονικές αναπηρίες που προσέδιδαν στο σώμα του γυναικεία χαρακτηριστικά. Επίσης αποκαλύφθηκε ότι είχε ένα στραβό πόδι που τον υποχρέωνε να χρησιμοποιεί μπαστούνι για να περπατήσει.

Τα προβλήματα για τον Τουταγχαμών-για τον οποίο η χρυσή νεκρική μάσκα του δημιούργησε εσφαλμένη εικόνα-δεν σταματούσαν εκεί. Με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή έγινε σκανάρισμα του προσώπου και του σώματος  του και είναι βέβαιο πως είχε ελαττωματικά δόντια κι οι γοφοί του έμοιαζαν περισσότερο με γυναίκας παρά με άντρα.

Οι ιστορικοί εικάζουν πως όλες αυτές οι δυσμορφίες πιθανότατα οφείλονται σε αιμομιξία κι ο Τουταγχαμών ίσως να ήταν καρπός ένωσης αδερφών.