X

Στον τρίτο θάλαμο τελειώνει ο τάφος της Αμφίπολης;

Όλα δείχνουν πως ο τρίτος θάλαμος είναι ο κυρίως ταφικός θάλαμος και ενδεχομένως να μην υπάρχει τέταρτος θάλαμος και συνέχεια της σήραγγας.

Ant1news

Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να δουλεύουν πυρετωδώς στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη κι όπως όλα δείχνουν αυτός ο θάλαμος αποτελεί τον κύριο ταφικό θάλαμο και πιθανότατα το τέλος της σήραγγας που ενώνει τους θαλάμους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το χώμα που αφαιρείται μπροστά ακριβώς από περίφημο ψηφιδωτό που απεικονίζει την «Αρπαγή της Περσεφόνης» έχει φτάσει σε ύψος περίπου 3,5 μέτρων από το έδαφος. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες ειδήσεις από τον τύμβο Κάστα δεν υπάρχει κάτι καινούριο και δεν επιβεβαιώνονται οι σκέψεις  για μεγαλύτερο βάθος, σκαλοπάτια ή ράμπα.

Όσο λοιπόν πλησιάζουμε στο τέλος της ανασκαφής, φουντώνουν και τα σενάρια σχετικά με τον «ένοικο του τάφου». Τα ονόματα που ακούγονται είναι πάρα πολλά κι ανήκουν όλα σε σημαντικές προσωπικότητες της αρχαιότητας με συνδετικό κρίκο ανάμεσα τους, την δυναστεία των Τημενίδων όπου και ανήκουν ο Φίλιππος ο Β’ και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Οι αρχαιολόγοι και οι ανά τον κόσμο ειδικοί αναπτύσσουν θεωρίες ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενες. Για παράδειγμα σε ότι αφορά τον Λέοντα της Αμφιπόλεως, μπορεί να υπάρχουν πολλοί διεκδικητές αλλά η πινακίδα που βρίσκεται μπροστά από το άγαλμα αναφέρει πως πρόκειται για «επιτάφιο μνημείο του 4ου αι. π.χ. που στήθηκε προς τιμήν του ναυάρχου Λαομέδοντα από τη Λέσβο, ο οποίος, ως αφοσιωμένος σύντροφος του Μ. Αλεξάνδρου, υπηρέτησε ως τριήραρχος και διοικητής των αιχμαλώτων αρχικά και σατράπης της Συρίας αργότερα».

Κατά συνέπεια αυτό έρχεται σε αντίφαση με την θεωρία ότι το ταφικό μνημείο μπορεί να κατασκευάστηκε προς τιμήν της Ολυμπιάδας ή της Ρωξάνης. Ο σκαπανέας της Αμφίπολης, ο Δημήτρης Λαζαρίδης, ήταν ένας από τους αρχαιολόγους που έτεινε προς τη βεβαιότητα ότι ο Λέων φιλοτεχνήθηκε για να δοξάζει αιωνίως την ανδρεία του Λαομέδοντος. Και, εάν αυτό ευσταθεί, θα ήταν δύσκολο να αποδοθεί σε αυτό το επιβλητικό μαρμάρινο θηρίο ο ρόλος του φρουρού πάνω από τον τάφο κάποιων άλλων -και δη γυναικών. Εκτός και εάν είναι αυτό ακριβώς το μυστικό που υποτίθεται ότι έπρεπε να κρατήσει για πάντα κρυφό ο Λέων, καθώς από το στόμα του, επίτηδες και μάλλον από κατασκευής, λείπει η γλώσσα.