X

«Επενδύουμε 220 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων»

Σύσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών για τη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.

Ant1news


Η αξιοποίηση του πλαισίου των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Μαθιουδάκης, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Ματζούφας, εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank, της Τράπεζας Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, η οποία μέσα σε ένα μήνα θα φέρει προτάσεις για το πλέγμα των εναλλακτικών λύσεων που θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων που παράγουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και τις υποδομές του δημοσίου τομέα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ και των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ). Ταυτόχρονα, θα διερευνηθούν και θα εντοπιστούν οι τρόποι για μια μακροχρόνια διασφάλιση ικανής χρηματοδότησης από τρίτους.

 

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μανιάτης τόνισε πως «δηλώσαμε την πρόθεσή μας ως ελληνική Πολιτεία να επενδύσουμε ένα κονδύλι της τάξης των 220 εκ. ευρώ στα δημόσια κτίρια από την επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Εκτιμούμε ότι η συνολική μόχλευση χρημάτων που μπορεί να γίνει, μπορεί να είναι τετραπλάσια, δηλαδή να πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ».

Τα 220 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό, «είναι από τη νέα Προγραμματική Περίοδο και αυτό αφορά και χρήματα του Υπουργείου και χρήματα των Περιφερειών. Ο σχεδιασμός μας είναι οι δράσεις αυτές να γίνουν συντονισμένα και οργανωμένα, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών». 

Οι εφαρμογές, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, «ενδεικτικά αφορούν στα νοσοκομεία της χώρας, στα σχολεία, στα αντλιοστάσια, στα κολυμβητήρια και ασφαλώς στον ηλεκτροφωτισμό των οδών μέσα σε πόλεις, αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Ταυτόχρονα, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα αγορά, μια νέα ενεργειακή αγορά, μια αγορά ενεργειακών υπηρεσιών, όπου στην πραγματικότητα η επένδυση θα αποπληρώνεται από την εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουμε και θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μπορούμε να δημιουργήσουμε στο χώρο της οικοδομής περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας και η εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια, στα οποία θα γίνουν επεμβάσεις, θα πλησιάσει το 35%-40%.» 

Πολύ σημαντικό ζήτημα, κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος, είναι ότι οι πρώτες ύλες για να γίνουν αυτές οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ένα ποσοστό 70 με 75%, παράγονται σε ελληνικές βιομηχανίες. Κατά συνέπεια, στηρίζουμε τον ελληνικό κατασκευαστικό τομέα που παράγει πρώτη ύλη για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Πρόκειται λοιπόν για μια κατάσταση, κατά την οποία ο άμεσα ωφελημένος θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο, η εθνική οικονομία, η μείωση των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου και η αναζωογόνηση της οικοδομής, μέσα από τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, αποκεντρωμένων σε όλη τη χώρα». 

Η εξοικονόμηση ενέργειας από τα δημόσια κτίρια, όπως επεσήμανε ο κ. Μανιάτης, «είναι ένα μέρος από την τριπλή προσπάθεια που κάνουμε. Το δεύτερο σκέλος είναι η συνέχιση του προγράμματος "Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον", που είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα και λόγω έλλειψης χρημάτων τους τελευταίους μήνες - όχι με δικές μας ευθύνες - δεν προχωρά, αλλά τώρα θα προχωρήσει. Και το τρίτο σκέλος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα επαγγελματικά κτίρια, όπου και εκεί υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις. Όλο αυτό το πλαίσιο, δημόσια κτίρια, επαγγελματικά κτίρια και κατοικίες αποτελούν στην πραγματικότητα έναν πολύ σπουδαίο πυλώνα για την αναζωογόνηση του συνόλου της εθνικής οικονομίας».