X

Κλείσιμο ανοιχτών μετώπων πριν την αξιολόγηση

Στόχος της κυβέρνησης είναι να βελτιωθεί το κλίμα για τη χώρα στο εξωτερικό, κάτι που μπορεί να γίνει, μόνο αν επικρατήσει πολιτική σταθερότητα και κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα.

Ant1news

Σε συνεννόηση με τους εταίρους θα γίνει η απεμπλοκή της Ελλάδας από το πρόγραμμα, διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πάθημα-μάθημα από τις αγορές την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για το κρίσιμο τεστ της αξιολόγησης από την τρόικα.

Ορισμένα όμως από τα προαπαιτούμενα, προκαλούν τριβές στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, γεγονός που περιπλέκει την ελληνική εξίσωση. Ένα από αυτά είναι η κόντρα για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο έχει καταρτιστεί και σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις θα πρέπει να θεσμοθετηθεί εντός του έτους ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Στόχος πλέον της κυβέρνησης είναι να βελτιωθεί το κλίμα για τη χώρα στο εξωτερικό, κάτι που μπορεί να γίνει, όπως υποστηρίζουν μόνο αν επικρατήσει πολιτική σταθερότητα και κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να συζητήσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις με τους εταίρους του και τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τέλος της εβδομάδας και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται στη λογική των μεταρρυθμίσεων και των πρωτογενών πλεονασμάτων  και θα βολιδοσκοπήσει τους εταίρους όσον αφορά το καθεστώς που θα επικρατήσει στη μετά μνημόνιο εποχή για την Ελλάδα.

Νέα κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη ξέσπασε στον Real FM.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν καλεί ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να συνεννοηθούν για τα θέματα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, του χρόνου διεξαγωγής εθνικών εκλογών, αλλά και για το θέμα του χρέους, τόνισε πως «τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να υπάρχει καθώς η θητεία της Βουλής λήγει το 2016» και πρόσθεσε: «Οι βρεγμένες γάτες των τελευταίων ημερών κυκλοφορούν ανάμεσά μας πια. Είδαν τι έγινε, πήραν το μάθημά τους, κατάλαβαν πάρα πολύ καλά τι θα συμβεί αν επιμένουν σε αυτά τα ηρωικά που λένε και τώρα προσπαθούν να πουν: “αν το χρέος δεν είναι έτσι κι αλλιώς, εάν εμείς πούμε αυτό” κ.α. Πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση και υπήρξε σε όλες τις χώρες, έστω και με τις διαφωνίες τους. Κατάλαβαν ότι υπάρχει το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα». Παράλληλα, έκανε λόγο για διχασμένο ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Η ίδια στη συνέχεια επιτέθηκε εκ νέου στον κ. Λαφαζάνη, σημειώνοντας: «Δεν μπορεί να λέμε: “εμείς θα κάνουμε του κεφαλιού μας κι εσείς θα μας κρατάτε στο ευρώ και θα μας χρηματοδοτείτε”, γιατί αυτό εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καμιά θυσία για το ευρώ λέει ο κ. Λαφαζάνης. Μα θυσία κάνουμε μέσα στα σπίτια μας, για τα παιδιά μας, για τα οικονομικά μας. Το καμιά θυσία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν».

Τέλος, η κα Βούλτεψη έκανε λόγο για… Τσίπρα-land που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ: «Εδώ θα υπάρχει αυτό το οποίο εγώ ονομάζω Τσίπρα-land, που δεν θα γίνεται καμία θυσία, αλλά θα έρχονται τα λεφτά και θα τρέχουν από τα μπατζάκια μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ενωμένος από ποτέ» απάντησε στην κα Βούλτεψη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Η κ. Βούλτεψη προφανώς εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Το πολιτικό κατεστημένο αυτής της χώρας δεν έχει αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και ότι το να καταθέσεις μια διαφορετική άποψη, να εκφωνήσεις κάτι το διαφορετικό, να καταθέσεις μια τροπολογία δεν σημαίνει ότι διχάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και διαιρείται» πρόσθεσε ο ίδιος.