X

Έως 100 δόσεις τα χρέη των πολιτών προς του Δήμους

Διακανονισμό των οφειλών τους ακόμη και σε 100 δόσεις, θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες, με αιτήσεις που θα υποβάλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες στους δήμους, μέχρι τις  30 Νοεμβρίου του 2014.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Ο αριθμός των δόσεων θα ξεκινάει από τις 24  και θα κλιμακώνεται μέχρι τις 100, ανάλογα με το ύψος των χρεών. Εάν εξοφληθεί εφάπαξ, τότε προβλέπεται πλήρης απαλλαγή  από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε στη Βουλή, στην ευνοϊκή ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και τα χρέη προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, καθώς επίσης στα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των δήμων. Η προθεσμία όμως, υποβολής των σχετικών αιτήσεων θα εκπνεύσει στις 14 Νοεμβρίου 2014.

Επιπλέον θα μπορούν να ενταχθούν και όσες οφειλές θα βεβαιωθούν μέχρι τα τέλη του μήνα, ενώ το νέο πλαίσιο θα ισχύσει και για τα  παλαιότερα χρέη, όσα δηλαδή έχουν δημιουργηθεί πριν την πρωτοχρονιά του 2010.
Στόχος της ρύθμισης είναι να τονωθούν τα ιδια έσοδα των δήμων, μέσω της περαιτέρω αύξησης της εισπραξιμότητας, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Εσωτερικών, καταγράφει μια ενθαρρυντική άνοδο την περίοδο 2011-2013. Από 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 στα 3,118 δισεκατομμύρια το 2013.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται καταρχήν στη θέσπιση της υποχρεωτικής δημοτικής ενημερότητας που έχει οδηγήσει αρκετούς οφειλέτες στα ταμεία των δήμων. Καλά ενημερωμένες πηγές τόνιζαν στον ant1news.gr, ότι εξετάζεται η επέκταση του μέτρου. Περισσότερο νερό στον μύλο των εσόδων των ΟΤΑ, έχει πέσει χάρη στη συμμόρφωση των δήμων με την πρόβλεψη του Καλλικράτη, σύμφωνα με την οποία δεσμεύονται να μην εμφανίζουν για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο απόκλιση από τα έσοδα που έχουν υπολογίσει ότι θα εισπράξουν, διαφορετικά θα υποχρεώνονται σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προϋπολογισμών τους.