X

Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που ξεπερνούν τα 70 δις

Τα φέσια προς το Δημόσιο, κυρίως από απλήρωτους φόρους, φθάνουν το 1,075 δις κάθε μήνα του 2014. Διέξοδο για οφειλέτες και δημόσια ταμεία αναμένεται να αποτελέσει η ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών.

Ant1news


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Άλλο ένα «ψυχολογικό φράγμα», αυτό των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ έσπασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών κι επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τα οποία στο τέλος του Σεπτεμβρίου ξεπερνούσαν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μόνο στο πρώτο εννεάμηνο του 2014 έμειναν απλήρωτες κυρίως φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο ύψους 9, 683 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 1,075 δις ευρώ κατά όρο τον μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία πάντως, η έκρηξη στα φέσια που αναμενόταν στο τέλος Σεπτεμβρίου, λόγω των σωρευμένων λήξεων προθεσμιών για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και την δεύτερη δόση του Φόρου Εισοδήματος δεν εμφανίστηκε, καθώς τον Σεπτέμβριο έμειναν απλήρωτα φέσια στα όρια του μέσου όρου, με το συνολικό ύψος τους να ανέρχεται σε 1,03 δις ευρώ.

Οι οφειλές προέρχονται κυρίως από απλήρωτους φόρους, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας ή εν αναμονή της υιοθέτησης νέας ρύθμισης με πολλές δόσεις και ευνοϊκότερους όρους, η οποία αναμένεται να δώσει διέξοδο σε μεγάλη μερίδα οφειλετών που θέλει να είναι συνεπής προς την Εφορία, ενώ παράλληλα θα δώσει «ανάσα εσόδων» και στα δημόσια ταμεία.

Συνολικά τα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 70,163 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 9,683 δις είναι φετινά και τα 60,48 δις ευρώ είναι οφειλές που έμειναν απλήρωτες ως το τέλος του 2013. 

Από παλαιά και φρέσκα χρέη εισπράχθηκαν μέσα στο εννεάμηνο του 2014 συνολικά 2,692 δις ευρώ και διαγράφηκαν, ως ανεπίδεκτα είσπραξης άλλα 833 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ότι αφορά τους ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν 283 έλεγχοι, από τους οποίους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 1,174 δις ευρώ. Από αυτά έχουν εισπραχθεί 153,2 εκατομμύρια ευρώ.

Αντιστοίχως, στο εννεάμηνο του 2014, ολοκληρώθηκαν 547 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Από αυτούς βεβαιώθηκαν 209 εκατομμύρια ευρώ από φόρους και πρόστιμα, εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί ως τώρα 52,45 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσοστό άνω του 25%.