X

Το λατομείο της Θάσου που έδωσε τα μάρμαρα στην Αμφίπολη

Το αρχαίο λατομείο της Θάσου βρίσκεται στην άκρη μιας χερσονήσου στα νότια του νησιού, όμως  σήμερα είναι βυθισμένο. Δείτε φωτογραφίες...

Ant1news

Παγκόσμιο δέος έχουν προκαλέσει τα ευρήματα στην Αμφίπολη από την πρώτη κιόλας στιγμή των αποκαλύψεων μέχρι και πριν λίγες ημέρες με το εκπληκτικής τέχνης ψηφιδωτό που ήρθε στο φως.

Τεράστιος βέβαια ήταν και ο θαυμασμός και για τα μαρμάρινα ευρήματα οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, τα βάθρα τους που ήταν η απαρχή ενός «θαύματος».

Όλα φτιαγμένα από μάρμαρο της Θάσου. Εκτός από τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες που έχουν κατασκευαστεί με μάρμαρο, μαρμάρινα είναι και τα βάθρα των Καρυάτιδων, ενώ με το ίδιο υλικό είναι καλυμμένοι οι τοίχοι του τύμβου. Επίσης, μαρμάρινος είναι και ο ταφικός περίβολος των 500 μέτρων και φυσικά η θύρα με τα καρφιά που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο, η οποία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου.

Τα αρχαία λατομεία της Θάσου

Το αρχαίο λατομείο της Θάσου βρίσκεται στην άκρη μιας χερσονήσου στα νότια του νησιού, όμως  σήμερα είναι βυθισμένο. Τεράστιοι όγκοι πετρών στον βυθό της θάλασσας ακόμα και σήμερα μαρτυρούν δείχνουν ότι εκεί υπήρχε ένα τεράστιο εργοτάξιο που λειτουργούσε από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Η ιστορική ακμή της Αλυκής συμπίπτει με την παράλληλη εξόρυξη των μαρμάρων. Αδιάψευστος μάρτυρας της ύπαρξης μιας πολυάνθρωπης περιοχής είναι η ονομαζόμενη Μαρμαρόστρατα, που οδηγούσε στον λιμένα και της οποίας σώζονται ακόμη τμήματα στις περιοχές Πετράδι και Δέρματα.

Τα καταγάλανα νερά του κολπίσκου της και η σπάνια φυσική ομορφιά συνθέτουν σήμερα το τοπίο πιθανώς της ομορφότερης παραλίας του νησιού.