X

Στα άκρα η σύγκρουση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εισαγγελική παρέμβαση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά από μήνυση του πρύτανη, ο οποίος καταλογίζει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, και την Κουμουνδούρου να απαντά «Το ΕΚΠΑ δεν είναι ΝΕΡΙΤ».

Ant1news

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η σύγκρουση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών με την Κουμουνδούρου, μετά τις χθεσινές καταγγελίες περί εισβολής βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια, διευκολύνοντας παράλληλα την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαριστάμενους που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο».

Άγριος καυγάς ξέσπασε στη Βουλή, με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο να επιτίθεται σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που από την πλευρά του καταλογίζει ευθύνες στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη, τονίζοντας πως με την πρακτική του δεν προστατεύει το πανεπιστήμιο, αλλά το κλείνει για «να ολοκληρωθεί η επιχειρηματική του μετάλλαξη».

Στην συνέχεια, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών μετά από μήνυση του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη.

Νωρίτερα , σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία γίνεται γνωστό ότι ματαιώνεται η σημερινή συνάντηση βουλευτών του με τον κ. Φορτσάκη,  αναφέρεται πως αν και ο πρύτανης αποδέχθηκε συνάντηση, «στη συνέχεια εκφώνησε απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικής εχθρότητας, ασύμβατες με τη δημόσια θέση του».

«Υπό αυτούς τους όρους», συμπληρώνει, «δεν έχει κανένα νόημα η σημερινή συνάντηση με τον Πρύτανη. Δεν θα δεχτούμε μαθήματα συνταγματικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς από τον κ. Φορτσάκη. Το ΕΚΠΑ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ».

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό ΑΝΤ1, ο κ. Φορτσάκης κατήγγειλε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι υποκινητές της κατάληψης στον χώρο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Εγώ μπορώ να μπω στην Κουμουνδούρου χωρίς να πάρω άδεια; Στο πανεπιστήμιο μπαίνουν όσοι έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο, οι υπόλοιποι ζητούν άδεια. Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ευπρόσδεκτοι αρκεί να πάρουν άδεια», είπε και κάλεσε «τα άτομα που βρίσκονται στο χώρο της Πρυτανείας να αποχωρήσουν, διαφορετικά θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Η Πρυτανεία είναι σε συνθήκες καταλήψεως, δεν κάνω άλλο διάλογο πάνω σε αυτό».

Στο κτίριο βρίσκονται από χθες φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι, που εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν έως ότου συνεδριάσει η Σύγκλητος, για να συζητήσει την επίλυση των θεμάτων του ιδρύματος και καταδικάσει τις θέσεις του κ. Φορτσάκη.

Οι φοιτητές σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, τόνισαν ότι η παραμονή τους στο κτήριο δεν είναι παράνομη, ενώ ο Πρύτανης κάνει λόγο για κατάληψη και παράνομη παραμονή, προειδοποιώντας μάλιστα, ότι αν δεν σταματήσει θα κάνει χρήση του νόμου.

Τόσο οι φοιτητές όσο και οι διοικητικοί, που αντιδρούν στο ζήτημα της φύλαξης, ζητούν από τον Πρύτανη να αξιοποιήσει τα χρήματα που διαθέτει  για την εταιρεία security,  στα πραγματικά όπως τα χαρακτηρίζουν, προβλήματα του Πανεπιστημίου.