X

Συνάντηση εκπροσώπων της ΕΣΕΕ και του ΠΑΜΕ

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την αναγκαιότητα στενότερης συνεργασίας.

Ant1news

Σήμερα το πρωί στα γραφεία της ΕΣΕΕ πραγματοποιήθηκε συνάντηση, για τα προβλήματα στο χώρο του εμπορίου, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο Γενικός Γραμματέας συνομοσπονδίας Γιώργος Καρανίκας και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης οι κίνδυνοι για τον εμπορικό κόσμο από την λειτουργία των καταστημάτων  τις Κυριακές και το νέο πλαίσιο που προέκυψε μετά από την σχετική, πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το θέμα αυτό.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του επάνω στην δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης συμμόρφωσης με την κλαδική σύμβαση. Επέμεινε στην ανάγκη να προσδιοριστούν τα νομικά εμπόδια που περιορίζουν την υποχρεωτικότητα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, ενώ υποστήριξε πως το θέμα του καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ξεκαθάρισε πως πρόθεση της συνομοσπονδίας είναι η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα και υπενθύμισε πως αν η πρόταση της ΕΣΕΕ για την κλαδική σύμβαση είχε γίνει δεκτή πριν από 3 χρόνια το 2015 θα ήταν η χρονιά που θα συζητούσαμε την προοπτική αποκατάστασης των μισθών σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Τέλος ο κ. Κορκίδης έκανε αναφορά σε μια σειρά προβλημάτων που απασχολούν το μικρομεσαίο εμπόριο, όπως είναι η συμφωνία θέσπισης ενός κώδικα δεοντολογίας για την λειτουργία της αγοράς, οι εξελίξεις στη διεύρυνση του Ανωτάτου Συμβουλίου Απασχόλησης και οι προτάσεις της ΕΣΕΕ κατά την διάρκεια των συναντήσεων με το ILO.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ επανέλαβαν την κατηγορηματική τους αντίθεση για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς επίσης και για πρωτοβουλίες τύπου «Λευκές Νύχτες». Τάχθηκαν εναντίον κάθε μορφής ευέλικτης εργασίας και υπογράμμισαν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αντικατάσταση παλιών εργαζομένων από νεότερους πιο άπειρους και πιο φθηνούς. Τέλος αναφέρθηκαν στο φαινόμενο απόλυσης εργαζομένων κατόπιν προειδοποίησης, πρακτική που λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν με αιχμή την υποβολή πρότασης από το ΠΑΜΕ για την κλαδική σύμβαση εργασίας στο εμπόριο.