X

Εθνική Τράπεζα: Μέσω αύξησης κεφαλαίου η διάθεση ποσοστού της Finansbank

Ξεκίνησε και επισήμως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής τράπεζας  Finansbank, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, έως του ποσού των 715.000.000 τουρκικών λιρών, για την πώληση από την Εθνική ποσοστού 40%.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, η αύξηση του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank, θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής «στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, προβλέπεται η μείωση του ποσοστού της ΕΤΕ στη Finansbank A.S., ώστε, έως το τέλος του 2015, η συμμετοχή της να περιοριστεί στο 60%». 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της τουρκικής θυγατρικής Finansbank A.S. αποφάσισε σήμερα την υποβολή σχεδίου ενημερωτικού δελτίου προς το "Capital Markets Board of Turkey", καθώς και των λοιπών απαιτούμενων αιτήσεων προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, αναφορικά με την αύξηση του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank A.S.». 

Πάντως, με δεδομένο ότι η ανακοίνωση αναφέρεται στην ονομαστική αξία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν θα αντιστοιχούν έως το 20% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank. 

Πρόκειται για κίνηση που θα ενισχύσει κεφαλαιακά τον όμιλο θωρακίζοντάς τον απόλυτα απέναντι στα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δήλωσε «κοιμόμαστε ήσυχοι για το stress test, με τα υφιστάμενα δεδομένα». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της Εθνικής, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα γεγονότα, είναι να διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Finasbank και το management αυτής. 

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

"Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Finansbank 

Αθήνα
22/10/2014
Περιεχόμενα σελίδας

​Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της τουρκικής θυγατρικής Finansbank A.S. αποφάσισε σήμερα την υποβολή σχεδίου ενημερωτικού δελτίου προς το “Capital Markets Board of Turkey”, καθώς και των λοιπών απαιτούμενων αιτήσεων προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, αναφορικά με την αύξηση του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank A.S. μέχρι ποσού TL 715.000.000, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης. 

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, προβλέπεται η μείωση του ποσοστού της ΕΤΕ στη Finansbank A.S., ώστε, έως το τέλος του 2015, η συμμετοχή της να περιοριστεί στο 60%".