X

«Άφεση» του ελληνικού χρέους προτείνει ο επικεφαλής του Ifo

Ένα «δραστικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους ζητά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου.

Ant1news



Παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο «The Euro Trap», ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρότεινε την άφεση χρέους της Ελλάδας και άλλων χρεωμένων χωρών, καθώς όπως σημειώνει δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανακάμψουν.

Σε δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Το αγαπά ακόμη», εννοώντας το ευρώ, τονίζεται ότι κατά την παρουσίαση ο κ. Ζιν εμφανίστηκε αφοσιωμένος στο κοινό νόμισμα και στην ευρωπαϊκή ιδέα, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τους Γερμανούς ευρωσκεπτικιστές.

«Θέλω να διατηρηθεί το ευρώ και πιστεύω στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», ανέφερε ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος και πρότεινε ένα δραστικό «κούρεμα» του χρέους για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες υποχρεωμένες χώρες. Πρέπει να αφεθούν τα χρέη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι με αυτό επιβραβεύεται η εσφαλμένη συμπεριφορά τους, τόνισε ο Ζιν και πρόσθεσε πως διαφορετικά αυτές οι χώρες δεν έχουν πιθανότητα να ανακάμψουν.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται την ίδια ώρα το βιβλίο του Τόμας Μάιερ, Διευθυντή του Ινστιτούτου «Flossbach von Storch» και πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank. Σε συνέντευξή του στον ιστοσελίδα «Deutsche Wirtschaftsnachrichten», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του,  «Η νέα τάξη του χρήματος. Γιατί χρειαζόμαστε νομισματική μεταρρύθμιση», ο κ. Μάιερ αναφέρει ότι είτε η Ελλάδα είτε η Γερμανία θα μπορούσαν να βγουν από την Ευρωζώνη.

«Εάν υπάρξει συρρίκνωση της Νομισματικής Ένωσης, θα επανέλθει το ερώτημα, εάν αντί ενός ενιαίου νομίσματος θα ήταν προτιμότερο να έχουμε ένα κοινοτικό νόμισμα, σε συναγωνισμό με άλλα νομίσματα», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Μάιερ.