X

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα: Τι προβλέπει, ποιοι μένουν εκτός

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία για τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε ποιες περιπτώσεις ισχύουν οι 100 δόσεις.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μετά την οργισμένη αντίδραση του Πρωθυπουργού και τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κατατέθηκε τελικά σήμερα η ρύθμιση για τις, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ταμεία και εφορία, με δόσεις που θα φθάνουν τις 100, μείωση του επιτοκίου στο ήμισυ, μεγάλη μείωση των προσαυξήσεων με 8 κλίμακες και μάλιστα η ρύθμιση θα έχει εφαρμογή από τον Νοέμβριο και θα ρυθμίζονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Σεπτεμβρίου. 

Το θέμα της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη συζητήθηκε αναλυτικά και στην συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε και ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Ειδικότερα, η ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει έως 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 € και έως 72 δόσεις για χρέη που υπερβαίνουν τις 15.000. 

ΔΙΑΒΑΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Οι 8 κλίμακες για την μείωση προστίμων και προσαυξήσεων: 

- Εφάπαξ πληρωμή του χρέους: Μηδενίζονται τα πρόστιμα

- 12 Δόσεις: Μείωση προστίμων κατά 90%

- 24 Δόσεις: Μείωση προστίμων κατά 80%

- 36 Δόσεις: Μείωση προστίμων κατά 70%

- 48 Δόσεις: Μείωση προστίμων κατά 60%

- 60 Δόσεις: Μείωση προστίμων κατά 50%

72 Δόσεις: Μείωση προστίμων κατά 30%

100 Δόσεις: Μείωση προστίμων κατά 20% 

Επιτόκιο & ελάχιστη καταβολή 

- Το επιτόκιο στην νέα ρύθμιση διαμορφώνεται στο 4,56%

- Η κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50€

- Δεν χρειάζεται η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής από τους οφειλέτες 

Προϋποθέσεις υπαγωγής στην ρύθμιση

- Ο οφειλέτης πρέπει να έχει εξοφλήσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μέχρι και την ημέρα που θα κάνουν την αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση (εισφορές, φόρο εισοδήματος, φόρο ακινήτων κλπ.)

- Οι οφειλές να μην υπερβαίνουν το 1.000.000€ (αρχικό κεφάλαιο, δεν υπολογίζονται προσαυξήσεις) 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπαγωγή στην ρύθμιση της "τελευταίας ευκαιρίας", θα μπορεί να γίνει εντός τριών μηνών (τέλος Ιανουαρίου), ενώ:

- θα "πετάγονται" αυτόματα εκτός ρύθμισης οι φορολογούμενοι που για διάστημα ενός έτους δεν έχουν καταβάλλει έως δυο δόσεις ή μια δόση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες.

- σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης μπορεί, εντός δύο μηνών από την απώλεια της ρύθμισης, να υποβάλει ξανά αίτηση επανένταξής του σε αυτή με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων.

Διπλό όφελος για όσους παραμείνουν στις παλιές ρυθμίσεις  

Πάντως υπάρχει μέριμνα για όσους φορολογουμένους βρίσκονται ήδη σε παλιότερες ρυθμίσεις (των 12 ή των 48 δόσεων), αφού εάν παραμείνουν σε αυτές, τότε ο υπολογισμός των προστίμων θα γίνει με τα νέα μειωμένες κλίμακες και θα δοθεί μια ακόμη μείωση, ως μπόνους, που θα φθάνει το 20%.

STOP σε κατασχέσεις για όσους μπουν στην ρύθμιση

Σημαντικό επίσης είναι ότι παύουν και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους φορολογούμενους υπαχθούν στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, ενώ σταματούν να επιβάλλονται και τα ¨βαριά¨ πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής ( που σήμερα είναι 10%, 20% και 30% επί της οφειλής για καθυστέρηση πληρωμής πάνω από 2 μήνες).

Σβήνονται οι προσαυξήσεις εάν όποια στιγμή επιλέξει να εξοφλήσει το ποσό 

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση. 

Ρύθμιση σημαίνει φορολογική ενημερότητα & αναστολή κατασχέσων 

-      Φορολογική ενημερότητα και βεβαίωση οφειλής μηνιαίας ισχύος για τον φορολογούμενο 

-      Αναβολή της εκτέλεσης ποινών που επιβλήθηκαν κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α’ 43) ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεση της, διακόπτεται. Αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του ΠΚ, 

-      αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εξετάζει αίτημα περιορισμού κατασχέσεων εις χείρας τρίτων , σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 30 του Κ.Ε.Δ.Ε.. 

Πρακτικά δηλαδή, αν έχει γίνει ήδη κατάσχεση στα χέρια τρίτου ( π. χ καταθέσεων) μπορεί να αρθεί μόνο μετά από αίτηση του οφειλέτη και εφόσον έχει ήδη εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής οφειλής που έχει μπει σε ρύθμιση. 

Επιστροφές & Συμψηφισμοί 

Η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι την κάλυψη του ποσού που αντιστοιχεί στο 1/7 των εναπομεινασών δόσεων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κ.Ε.Δ.Ε. και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε . Πρακτικά δηλαδή , η εφορία μπορεί να κάνει συμψηφισμό με επιστροφή ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος στο ποσό που αντιστοιχεί στο 1/7 των δόσεων που απομένουν. 

Το Δημόσιο συνεχίζει να εξασφαλίζεται με Υποθήκες 

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος μπει στη ρύθμιση η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα να εγγράφει υποθήκη σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη, ή να μην χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη. 

Μπορεί επίσης να παρακρατεί μέρος της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων για την είσπραξη της οποίας ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας και μέχρι την κάλυψη του 1/7 της υπολειπόμενης ρυθμισμένης οφειλής. 

Τα ποσά που εισπράττονται από παρακράτηση λόγω της χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας ή κατόπιν αυτεπάγγελτου συμψηφισμού, καλύπτουν δόση ή δόσεις της χορηγηθείσας ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά. Ομοίως, τα αποδιδόμενα ποσά από πράξεις εκτέλεσης, λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της χορηγηθείσας ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται σε άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί ή πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις. 

Τέλος στην παραγραφή όσο υπάρχει η ρύθμιση

Όσο τρέχει η ρύθμιση, δεν μπορεί κάποιος φορολογούμενος να υποστηρίξει ότι το χρέος του παραγράφηκε π.χ λόγω παρέλευσης δεκαετίας. 

Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη του έτους της τελευταίας δόσης αυτής. 

Στο ίδιο Νομοσχέδιο η μείωση της έκτακτης εισφοράς και ο ΦΠΑ 

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η μείωση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης το 2015 και το 2016 κατά 30%, καθώς και η παραμονή του ΦΠΑ στην εστίαση 13%.