X

Περνούν τις εξετάσεις των stress tests οι ελληνικές τράπεζες

Θετικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις εγχώριες τράπεζες. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ την Κυριακή το μεσημέρι.

Ant1news

Με επιστολή ενημερώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που σχετίζονται με την κεφαλαιακή τους επάρκεια. 

Από τις τράπεζες δεν έγινε γνωστό το παραμικρό για τα αποτελέσματα, καθώς η ΕΚΤ έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς, ωστόσο, η γενική αίσθηση είναι ότι η εικόνα για τις εγχώριες τράπεζες είναι θετική και στις περιπτώσεις που θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες αυτές θα είναι περιορισμένες και διαχειρίσιμες.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, όπως αναφέρει η Καθημερινή, δύο εγχώριες τράπεζες εμφανίζουν υπερεπάρκεια κεφαλαίων και με βάση το δυσμενές σενάριο, ενώ οι άλλες δύο εμφανίζουν είτε οριακές είτε μικρές κεφαλαιακές ανάγκες. Δημοσίευμα του Reuters χθες υποστήριξε ότι η Alpha Bank δεν εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το stress test, χωρίς καν να συνυπολογιστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης όπως έχει εγκριθεί από την Κομισιόν. Ωστόσο πηγές της Alpha Bank αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν το παραμικρό σχόλιο για το θέμα.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ την Κυριακή το μεσημέρι, ενώ μετά οι συστημικές τράπεζες θα προβούν σε αναλυτικές ανακοινώσεις, με βάση τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί.

Οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία δύο εβδομάδων να υποβάλουν τα capital plans, περιγράφοντας πώς θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες, σε περίπτωση που υπάρξουν, και στη συνέχεια η υλοποίηση του σχεδιασμού όπως θα έχει εγκριθεί, εντός έξι ή εννέα μηνών, θα ελέγχεται από την ΕΚΤ.